Zomervakantie in het TextielMuseum 2021

5 Juli 2021

Je hoef je niet te vervelen tijdens de zomervakantie, want in het TextielMuseum is genoeg te doen en te beleven voor jong en oud. Bezoek tijdens de zomervakantie een van de vele tentoonstellingen en neem een kijkje in het TextielLab terwijl de kids ondertussen mee doen aan een van de kinderactiviteiten. 

Activiteiten voor kinderen

Ook voor kinderen is er veel te beleven!

De TextielclubVoor kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud organiseert het museum iedere schoolvakantie 'De Textielclub'. Samen met andere kinderen krijg je een rondleiding door het museum, hierbij bekijk je de machines en de kunstwerken en krijg je een brede indruk van het museum. Na de rondleiding ga je creatief aan de slag tijdens een workshop, met elke vakantie een ander thema.

Tijdens de zomervakantie ga je samen met De Textielclub op Viltavontuur en leer je hoe je vilt kunt maken van wol of doe mee aan De Textielclub Tie & Dye en verf zelf stoffen in mooie kleuren en patronen.

22.1.jpg

Speur & Ontdek

Tijdens de gratis activiteit 'Speur & Ontdek' maak je met de hele familie verschillende opdrachten en ervaar je hoe het voelt om een kunstenaar, kunstwerk of tentoonstellingsmaker te zijn.

22.2.jpg

Het TextielMuseum in een Boekje

Het 'TextielMuseum in een Boekje' (voor 2 euro aan te schaffen bij de balie) neemt je mee langs alle technieken die in het TextielLab te zien zijn. Het pakketje zit in een tof tasje dat je zelf kunt borduren. De gaatjes in het tasje zijn gelaserd in het TextielLab. Je kunt de opdrachten in het boekje in het museum doen.

22.3.jpg

Museum Dobbelspel

Door samen met je familie te dobbelen, prikkelende vragen te beantwoorden en te fantaseren bij kunstwerken, kijk je nooit meer hetzelfde naar kunst.

22.4.jpg

Tentoonstellingen

Gedachtespinsels | Dutch Design door Kiki van Eijk

t/m 12 september 2021

Stap in de wondere wereld van ontwerper Kiki van Eijk, die al 20 jaar een onderscheidende bijdrage aan het Dutch Design levert. Op vernieuwende wijze presenteert het TextielMuseum de hoogtepunten van haar werk. Samen met scenograaf Theun Mosk daagt Van Eijk bezoekers uit haar poëtische ontwerpen en producten spelenderwijs te ontdekken, van klokken en kamerschermen tot meubels en lampen. Verwonder je in de ruimte ‘Herinneringen’, waar het licht en geluid de aandacht leiden langs grootse textiele werken die de muren tot aan het plafond toe bekleden.

22.5.jpeg

Makersgeheimen | Kunstenaars en ontwerpers in het TextielLab

t/m 8 mei 2022

Dagelijks komen kunstenaars en ontwerpers van heinde en verre om te werken in het TextielLab; de specialistische werkplaats van het TextielMuseum. Uniek aan het TextielLab is dat museumbezoekers er kunnen meekijken over de schouders van de creatieve makers en technische specialisten. Ze zien van dichtbij hoe de textiele werken van de machines komen. Maar hoe komen deze projecten tot stand? Voor het eerst toont het TextielMuseum in de groepsexpositie ‘Makersgeheimen’ hoe kunstenaars, vormgevers en modeontwerpers samenwerken met de technische experts, productontwikkelaars en garenspecialisten van het TextielLab. Met werk van o.a. Otobong Nkanga, Koen Taselaar en Tess van Zalinge.

22.6.jpeg

Dieren op damast | het gestileerde diermotief in artistiek tafellinnen

t/m 16 januari 20212

Voor ontwerpers van damasten tafellinnen in de periode van de Art Nouveau waren dieren een geliefd motief. Ze pasten ze toe volgens de moderne ontwerpmethoden: gestileerd in wonderlijke patronen - kun jij ze allemaal vinden? De dieren uit de patronen van de damasten staan letterlijk op tafel met stukken uit de collectie van het Natuurmuseum Brabant.

22.7.jpeg