Museumcollectie

Het TextielMuseum beheert een veelzijdige collectie op het gebied van textielvormgeving, beeldende kunst en industrieel erfgoed.

Collectie online bekijken

Informatie over bruiklenen

Over onze museumcollectie

Collage van collectiestukken. Foto: Floor Knaapen

Het TextielMuseum beheert een veelzijdige collectie van meer dan 26.000 objecten op het gebied van kunst, vormgeving en industrieel erfgoed. Van designklassiekers en experimentele mode tot historische machines: elk voorwerp vertelt een uniek textielverhaal. De collectie groeit ieder jaar en bij nieuwe aankopen hebben we speciaal aandacht voor innovatie, duurzaamheid en inclusiviteit. Op deze pagina lees je hoe de collectie is opgebouwd en welke verhalen daarin centraal staan.

Textielvormgeving

Van theedoeken en tafelkleden tot iconisch design: de collectie textielvormgeving laat de ontwikkeling zien van gebruikstextiel in Nederland vanaf 1880 tot nu. Denk aan AaBe-dekens, Ploegstoffen, de Knotted Chair van Marcel Wanders of de Voddenstoel van Tejo Remy. Er is veel aandacht voor experiment, techniek en cross-overs tussen design, kunst en mode.

De bescheiden modecollectie richt zich vooral op sculpturale ontwerpen ontwikkeld in het TextielLab, zoals werk van Jan Taminiau, Winde Rienstra en Yamuna Forzani. De focus ligt hierbij op innovatieve, duurzame mode met een kritisch of activistisch randje.

Beeldende kunst

De kunstcollectie omvat onder meer hedendaagse textielkunst, werk uit de jaren ’60 tot ’80 en sieraden en objecten van textiel. Makers als Jennifer Tee, Marian Bijlenga en Lam de Wolf zijn vertegenwoordigd, evenals jongere kunstenaars als Mercedes Azpilicueta en Ada M. Patterson. De collectie richt zich steeds meer op media-overstijgende praktijken waarbij textiel een verbindend element is.

Industrieel erfgoed

Deze collectie brengt de geschiedenis van de Nederlandse textielindustrie tot leven. Je vindt er bijvoorbeeld stakingspamfletten en vakbondsvaandels, maar natuurlijk ook oude (weef)machines en grondstoffen. Samen tonen ze hoe de sector zich ontwikkelde van ambacht tot hightech industrie.


Vernieuwing & diversiteit

Het museum koopt jaarlijks nieuw werk aan, vaak gebaseerd op onderzoek en experimenten in het TextielLab. Conservatoren bezoeken daarvoor beurzen, studio’s en tentoonstellingen. Naast kwaliteit en innovatie zijn duurzaamheid en inclusiviteit leidende principes. Er is aandacht voor onderbelichte verhalen, het koloniale verleden en actuele thema’s als identiteit en gender.


Collectieopdrachten

Sinds eind jaren ’90 nodigt het museum kunstenaars en ontwerpers uit om speciaal werk te maken voor de collectie, vaak in samenwerking met het TextielLab. Dat leverde bijzondere werken op van onder anderen Peter Struycken, Formafantasma, melanie bonajo en patricia kaersenhout. De opdrachten bieden ruimte voor experiment en verdieping.


Meer weten?

Regelmatig bieden we een verdiepend kijkje in onze enorme collectie in de blogreeks Verborgen verhalen, geschreven door onze conservatoren. Deze vind je op onze Nieuwspagina, onder de filter 'Collectie'. 

Heb je een inhoudelijke vraag? Stuur een e-mail naar [email protected]

Collectie online

Collage van collectiestukken. Foto: Floor Knaapen

Een groot deel van onze collectie is online geregistreerd en voor iedereen toegankelijk. Ga op ontdekkingstocht en laat je verwonderen door de veelzijdigheid van de objecten, of ga gericht opzoek naar een collectiestuk door middel van de filters of de zoekbalk. 

Naar de online collectie