Makersgeheimen | Kunstenaars en ontwerpers in het TextielLab

26 juni 2021 t/m 8 mei 2022

Dagelijks komen kunstenaars en ontwerpers van heinde en verre om te werken in het TextielLab; de specialistische werkplaats van het TextielMuseum. Uniek aan het TextielLab is dat museumbezoekers er kunnen meekijken over de schouders van de creatieve makers en technische specialisten. Ze zien van dichtbij hoe de textiele werken van de machines komen. Maar hoe komen deze projecten tot stand? Voor het eerst toont het TextielMuseum in de groepsexpositie ‘Makersgeheimen’ hoe kunstenaars, vormgevers en modeontwerpers samenwerken met de technische experts, productontwikkelaars en garenspecialisten van het TextielLab. Met werk van o.a. Otobong Nkanga, Koen Taselaar en Tess van Zalinge.

bovenaanzicht Jef Montes
Jef Montes werkend in zijn studio. Foto: Envisions.

Makerschap komt tot leven

Verdeeld over twee ruimten in de tentoonstelling komt het makerschap tot leven. Waan je in de eerste ruimte in de ateliers en studio’s van de makers en ontdek hun werkwijzen en inspiratiebronnen. Te zien zijn bijvoorbeeld schetsen, werktekeningen, proeven en garens. In videofragmenten doen de productontwikkelaars, garenspecialisten en technische experts uit het TextielLab het maakproces uit de doeken en vertellen ze hoe ze de textiele werken samen creëerden. In de tweede ruimte van de expositie zijn de (tussen)resultaten van de creatieve productieprocessen te zien: van een innovatieve zonnewering en metershoge wandkleedstalen tot meubelconstructies gemaakt met passementtechniek en kledingstukken die reageren op weersomstandigheden.

TextielMuseum TextielLab Alissa+Nienke The Sun Show textiel, zonnewering innovatief
Innovatieve zonnewering ‘The Sun Show’ door ontwerpersduo Alissa + Nienke. De stof beweegt op basis van de hoeveelheid zonlicht dat door het raam schijnt. Foto’s: Tommy de Lange en Mike Bink.

Mode, kunst en design

‘Makersgeheimen’ toont het inspirerende makerschap van modeontwerpers, kunstenaars en designers Alissa + Nienke, Sigrid Calon, Jef Montes, Otobong Nkanga, Suzanne Oude Hengel, Ines Sistiaga, Tanja Smeets, Koen Taselaar, Geo Wyeth en Tess van Zalinge. Ook ontwerperscollectief Envisions levert een bijdrage, en verzorgt tevens de ruimtelijke vormgeving van de tentoonstelling.

Over het TextielLab

In het hart van het TextielMuseum bevindt zich het TextielLab, de dynamische werkplaats voor innovatieve textielproductie. Het is een proeftuin waar zowel jong talent als gevestigde namen in kunst en design, samen met de technische experts en productontwikkelaars, nieuw werk op de innovatieve machines in het TextielLab creëren. Hiervoor putten ze inspiratie uit de rijke bronnen van het TextielMuseum, zoals oude verfstalen, weefbindingen of productiemethoden.

‘Makersgeheimen | Kunstenaars en ontwerpers in het TextielLab’ is tot stand gekomen dankzij een bijdrage van Prins Bernhard Cultuurfonds en de structurele ondersteuning van Provincie Noord-Brabant, Gemeente Tilburg en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.