Het TextielMuseum open vanaf 5 juni

29 Mei 2021

Vanaf zaterdag 5 juni is het TextielMuseum weer open voor publiek. We zijn ontzettend blij jullie weer op een veilige manier te mogen ontvangen. Een bezoek is mogelijk na het reserveren van een tijdslot. Dit kan vanaf vandaag via onze website. Pak nu je kans om de schitterende Songfestival outfits van o.a. Chantal Janzen, Nikkie de Jager en Edsilia Rombley met eigen ogen te bekijken.

25.1.jpeg

Foto: Chris Philippo NPO/NOS/AVROTROS

Speciale prijs voor bezoeker nummer 172

We hebben er 172 dagen op moeten wachten, maar vanaf zaterdag 5 juni mogen we je weer op een veilige manier ontvangen in het TextielMuseum! Om dat te vieren verrassen we onze 172e bezoeker met een set designer theedoeken van by TextielMuseum en een luncharrangement in ons TextielCafé voor twee. Wil jij lucky number 172 zijn? Reserveer dan vanaf vandaag alvast je bezoek voor 5 juni of later en wie weet word jij extra feestelijk ontvangen!

Reserveer je bezoek

Te zien en te doen

25.2.jpg

Bezoeker in 'Gedachtespinsels', foto: Willeke Machiels

Stap in de wondere wereld van Kiki van Eijk 

De Nederlandse ontwerper staat bekend om haar fantasierijke designs: van grillige klokken tot wandkleden voor Google en poëtische etalages voor het Franse luxemerk Hermès. Samen met scenograaf Theun Mosk creëert ze de zintuigen prikkelende expositie 'Gedachtespinsels', die nog t/m 12 september te zien is.

Lees meer over 'Gedachtespinsels'

Bekijk de modecreaties van het Songfestival van dichtbij

Presentatoren en artiesten Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Nikkie de Jager en zangeres Davina Michelle schitterden in creaties van Nederlandse ontwerpers tijdens het Eurovisie Songfestival. Vanaf 5 juni zijn zeven van deze spetterende fashion statements van dichtbij te bekijken in het TextielMuseum.

Lees meer over deze presentatie

25.3.jpg

Bezoeker ontwerpt sokken in Design Studio, foto: Marie Wanders

Ontwerp je eigen lentesokken in de Design Studio

Vanaf 11 juni is ook onze Design Studio weer geopend. Hier ontwerp je je eigen vrolijke lentesokken. Speel met de verschillende kleurcombinaties en personaliseer jouw sokken met een eigen tekst. Vervolgens wordt jouw ontwerp live op een van onze state-of-the-art breimachines geproduceerd. Reserveer voorafgaand aan je bezoek online een plek in de Design Studio.

Reserveer een plek

Pak je laatste kans om 'Rode draden’ te bekijken

De tentoonstelling 'Rode draden' is nog 8 dagen geopend t/m 13 juni. Deze expo draait om het vertellen van verhalen en brengt daarin kunst en design samen. Ontdek aan de hand van persoonlijke én culturele perspectieven dat er meer dan één verhaal over onze wereld te vertellen valt.

Lees meer over 'Rode draden'

Luister naar textielverhalen van experts

Wandel door het TextielLab met de audiotour 'Luisterverhalen’. In verschillende fragmenten vertellen experts uit het TextielLab, professionele makers en oud-wevers uit de voormalige textielfabriek je alles over textiel.

Lees meer over 'Luisterverhalen'

25.4.jpg

Student aan het werk in het TextielLab, foto: Willeke Machiels

Ontdek het ontwerptalent van de toekomst

Tijdens de jaarlijkse minor 'Reframing Textiles' krijgen studenten van de Design Academy Eindhoven de kans om een eigen project te ontwikkelen in het TextielLab. Ze experimenteren met textieltechnieken, maken gebruik van onze computergestuurde machines en werken samen met onze ervaren productontwikkelaars. Bekijk de resultaten in het museum.

Lees meer over 'Reframing Textiles'

Spot verschillende dieren in damasten tafellinnen

Voor ontwerpers van damasten tafellinnen in de periode van de Art Nouveau waren dieren een geliefd motief. In de expo ‘Dieren op damast’ tonen we de mooiste voorbeelden uit onze collectie. De dieren uit de patronen van de damasten staan letterlijk op tafel met stukken uit de collectie van het Natuurmuseum Brabant.

Lees meer over 'Dieren op damast'

Een veilig en aangenaam bezoek

Het TextielMuseum heeft alle noodzakelijke maatregelen getroffen om een prettig en veilig museumbezoek te garanderen. We volgen hierin de richtlijnen van het RIVM en het protocol van de Museumvereniging. Zo reguleren we de bezoekersaantallen in ons ruim opgezette museumgebouw door alle bezoekers vooraf een tijdslot te laten reserveren. Bekijk hier alle maatregelen die zijn getroffen in het TextielMuseum.

Omdat we een prettig en veilig bezoek belangrijk vinden, vroegen we onze bezoekers afgelopen zomer hoe ze het museum ervaren sinds de heropening in tijden van corona. Geen enkele bezoeker gaf aan het museumbezoek als minder veilig te ervaren en maar liefst 92% van de bezoekers vond het bezoek (zeer) veilig.