Audiotour Luisterverhalen

Ontdek het TextielMuseum aan de hand van de audiotour ‘Luisterverhalen’. In verschillende fragmenten vertellen onze experts uit het TextielLab, professionele makers en oud-wevers uit de voormalige textielfabriek je alles over textiel: van de geschiedenis van de Tilburgse textielindustrie tot hedendaags makerschap in het hypermoderne TextielLab.  

podcatcher bij audio element

De experts uit het TextielLab

Alle vakmensen uit het TextielLab hebben hun eigen expertise, met een gemeenschappelijke passie voor textiel. In de audiotour vertellen Frank de Wind en Judith Peskens hoe het eraan toegaat in deze levendige werkplaats. Met een specialisatie in borduren en laseren werkt Frank samen met verschillende partijen, het meest trots is hij op de verrassende eindresultaten. Judith is gespecialiseerd in weven en zorgt dat de meest innovatieve ideeën van makers geweven kunnen worden met de computergestuurde weefmachines in het TextielLab.

“Ik zie het altijd een beetje als een kijkje in de keuken. Je ziet hoe textiel vanaf het begin in elkaar gezet wordt.” – Judith

Professionele makers in gesprek

Modeontwerper Tess van Zalinge voelt zich als een kind in een snoepwinkel wanneer ze nieuwe creaties ontwikkelt in het TextielLab: “een ‘nee’ krijg je hier niet vaak te horen!”. Suzanne Oude Hengel, breispecialist en schoenen innovator, is het volledig met haar eens. Voor haar is het juist een grote uitdaging om met de breimachine een antwoord te vinden op alle vragen van ontwerpers en kunstenaars.

De geschiedenis van de Tilburgse textielindustrie

De geschiedenis komt tot leven wanneer oud-wevers Frans van de Gender en Ria Monseurs vertellen over hun tijd in de fabriek. Zij nemen je mee in de werkzaamheden van toen: Frans was te vinden in de fabriek en Ria ondersteunde haar moeder met stoppen en noppen – thuiswerken blijkt niet alleen dit decennium te kenmerken…

Je kunt de audiotour volgen met je smartphone of met de podcatchers die bij het glazen trappenhuis te vinden zijn. Op verschillende locaties in het museum zijn de audiofragmenten te beluisteren.