TextielMuseum viert Nationale Museumweek

1 April 2021

Breng 19 t/m 25 april een virtueel bezoekje aan het TextielMuseum tijdens de digitale Nationale Museumweek 2021. Onder het motto ‘Ons echte goud: dichterbij dan je denkt’ brengen musea in heel Nederland hun museumschatten extra onder de aandacht. In het Online TextielMuseum is er tijdens de museumweek elke dag weer een nieuwe activiteit, waar je live vanuit je eigen woonkamer aan mee kunt doen. Blok 19-25 april in je agenda en bekijk hier alvast ons programma!

Het is weer bijna tijd voor de Nationale Museumweek, met dit jaar een volledig digitaal programma binnen het thema vrijheid. Juist in een tijd met veel beperkingen en de tijdelijke sluiting van musea is het belangrijk om nieuwe vrijheden te onderzoeken. Veel musea hebben het afgelopen jaar nagedacht over hoe ze de binding met bezoekers in stand kunnen houden en zelfs versterken. Daar zijn mooie dingen uit voortgekomen. Ook bij het TextielMuseum hebben we niet stilgezeten. In het Online TextielMuseum ervaren bezoekers het museum aan de hand van online tours door de tentoonstellingen, textielworkshops voor thuis, de podcast Textiel talks, en meer. Voor de digitale Nationale Museumweek hebben we een divers programma samengesteld met elke dag een nieuwe online activiteit voor jong en oud.

Programma Nationale Museumweek

Maandag 19 april

Dinsdag 20 april

  • Duik in onze museumcollectie en laat weten welk object je van dichtbij wilt bekijken; via Facebook en Instagram
  • Online interactieve rondleiding door het TextielLab en de Wollendekenfabriek (12:00-13:00 en 14:00-15:00), inschrijven per mail via [email protected]

Woensdag 21 april

Donderdag 22 april

  • Online interactieve rondleiding door de tentoonstelling 'Rode draden' (12:00-13:00 en 14:00-15:00), inschrijven per mail via [email protected]

Vrijdag 23 april

Zaterdag 24 april 

  • Online interactieve rondleiding 'Opgeborgen schatten in het depot' (14:00-15:00), inschrijven per mail via [email protected]
  • Unboxing van drie door jullie gekozen opgeborgen kunstwerken via Facebook en Instagram

Zondag 25 april

  • Online interactieve rondleiding door de tentoonstelling 'Gedachtespinsels' en een Meet & Greet met Kiki van Eijk (12:00-13:30 en 14:00-15:30), inschrijven per mail via [email protected]

30.1.jpeg

Foto: Floor Knaapen

Pronkstuk Nationale Museumweek

Maandag 19 april

We trappen dit jaar geheel volgens traditie af met de presentatie van het pronkstuk. Dit is een vast onderdeel van de Nationale Museumweek waarbij elk museum een werk uit hun collectie of tentoonstelling in de spotlights zet.

Wij kozen dit jaar voor het pronkstuk Floating Frames ontworpen door Kiki van Eijk. Al 20 jaar levert deze gerenommeerde Nederlandse ontwerper een onderscheidende bijdrage aan het Dutch Design. Ze staat bekend om haar fantasierijke ontwerpen waarmee ze de toeschouwer verleidt om anders naar de wereld te kijken: van de iconische, geweven wandkleden voor Google, de zacht-ogende keramische objecten en soms absurdistisch aandoende meubels tot de poëtische etalages voor het Franse luxemerk Hermès. Alle hoogtepunten van Kiki's oeuvre zijn gebundeld in de zintuigenprikkelende tentoonstelling 'Gedachtespinsels'. Ontdek het pronkstuk Floating Frames van Kiki van Eijk op 19 april tijdens de start van de Museumweek.

30.2.jpg

Foto: Willeke Machiels

Ervaar het TextielMuseum virtueel met een interactieve rondleiding

Meld je aan voor een of meerdere virtuele rondleidingen door een mail te sturen naar [email protected] met daarin een vermelding van de rondleiding(en) waaraan je wilt deelnemen en het tijdstip naar keuze. Je ontvangt t.z.t. toegang tot de rondleiding(en) door middel van een Microsoft Teams link. 

Rondleiding Maken: vroeger en nu

Dinsdag 20 april 12:00-13:00 of 14:00-15:00

Onze rondleider neemt je op een interactieve manier mee terug in de tijd, naar de voormalige Wollendekenfabriek. Hier ontdek je alles over de geschiedenis van de textielindustrie in Tilburg en hoe textiel vroeger gemaakt werd. Daarna maken we een sprong in de tijd, terug naar het heden. In het hypermoderne TextielLab kijk je mee over de schouders van (inter)nationale kunstenaars en ontwerpers, die samen met onze technische experts aan de textielprojecten van morgen werken.

Meld je aan

Rondleiding tentoonstelling Rode draden

Donderdag 22 april 12:00-13:00 of 14:00-15:00

Verhalen komen in vele vormen, maar een goed verhaal raakt je. Deze tentoonstelling draait om het vertellen van verhalen en brengt daarin kunst en design samen. In een interactieve rondleiding laat curator Adelheid Smit je aan de hand van persoonlijke én culturele perspectieven zien dat er meer dan één verhaal over onze wereld te vertellen valt.

Meld je aan

Rondleiding door de tentoonstelling Gedachtespinsels en Meet & Greet met Kiki van Eijk

Zondag 25 april 12:00-13:30 of 14:00-15:30

Stap samen met curator Suzan Russeler in de wondere wereld van Kiki van Eijk. Deze Nederlandse ontwerper staat bekend om haar fantasierijke designs: van grillige klokken tot wandkleden voor Google en poëtische etalages voor het Franse luxemerk Hermès. Samen met scenograaf Theun Mosk creëerde Kiki in het TextielMuseum een zintuigenprikkelende expositie waarin ze de hoogtepunten uit haar oeuvre laat zien.

We sluiten de rondleiding af met een Meet & Greet met Kiki. Live vanuit haar atelier beantwoordt ze jullie vragen over haar werk, de tentoonstelling en meer.

Meld je aan

30.3.jpeg

Foto: Vera Bertens

Thuis aan de slag: customize je fashion item!

Woensdag 21 april

Textiel komt pas echt tot leven wanneer je er zelf mee aan de slag gaat. Met onze reeks 'Textielworkshops @ home' laten we zien hoe je thuis de tofste dingen kunt creëren. In een nieuwe workshop, die we tijdens de Museumweek lanceren, ontdek je hoe je een statement kunt maken met je outfit door er een zelfontworpen borduursel op te maken.

Nu al zin om thuis aan de slag te gaan?

Bekijk alle Textielworkshops @ home

30.4.jpeg

Foto: Willeke Machiels

Q&A met museumdirecteur Errol van de Werdt

Vrijdag 23 april

Ben je benieuwd wat de directeur van een museum de hele dag doet? Wat zijn nou eigenlijk de belangrijkste taken? Of wil je weten hoe je zelf een museumdirecteur kunt worden? Vraag het aan Errol, de directeur van het TextielMuseum. Vrijdag 23 april beantwoordt Errol jullie vragen in een Q&A op social media en via onze website.

Stel je vraag aan Errol

30.5.jpg

Foto: Floor Knaapen

Duik in het depot en dwaal virtueel rond door onze museumcollectie

Zaterdag 24 april 14:00-15:00

De unieke collectie van het TextielMuseum bestaat uit verschillende topstukken op het gebied van textielvormgeving, mode, beeldende kunst en industrieel erfgoed. Veel van deze topstukken liggen veilig achter slot en grendel in onze depots en worden alleen bij gelegenheid tentoongesteld in ons museum of in bruikleen gegeven aan andere musea. In onze online collectie dwaal je op je gemakje door dé historische en hedendaagse schatten van het museum.

Bekijk de collectie

Ben je benieuwd hoe de topstukken van het TextielMuseum opgeborgen liggen? Collectiebeheerder Rosalie neemt je mee in het depot en vertelt je alle ins en outs over het opbergen van textiele kunstwerken, van historische stukken tot objecten met een grote omvang of gemaakt van fragiele materialen. Meld je aan voor de interactieve online rondleiding op zaterdag 24 april van 14:00-15:00. Stuur een mail naar [email protected], met daarin een vermelding van de rondleiding(en) waaraan je wilt deelnemen en het tijdstip naar keuze. Je ontvangt t.z.t. toegang tot de rondleiding(en) door middel van een Microsoft Teams link. 

Aanmelden

Heb je je oog laten vallen op een werk uit onze collectie waar je meer over wil weten? Stuur je favoriete werk vóór 23 april naar ons door. Rosalie kiest drie topstukken uit alle inzendingen die ze in jullie bijzijn zal 'unboxen' op social media.

Stuur je favoriete werk in