Podcast Textiel talks

Ervaar het TextielMuseum online

Waan je heel even midden in de textielwerkplaats met de podcast Textiel talks. In verschillende fragmenten vertellen onze technische experts uit het TextielLab, kunstenaars en ontwerpers, en oud-wevers uit de voormalige textielfabriek je alles over textiel: van de geschiedenis van de Tilburgse textielindustrie tot hedendaags makerschap in het hypermoderne TextielLab.

Kunstenaar en Lab medewerker bij weefmachine
foto: Tommy de Lange

De experts uit het TextielLab

Alle vakmensen uit het TextielLab hebben hun eigen expertise, met een gemeenschappelijke passie voor textiel. In de podcast vertellen Frank de Wind en Judith Peskens hoe het eraan toegaat in deze levendige werkplaats. Met een specialisatie in borduren en laseren werkt Frank samen met verschillende partijen, het meest trots is hij op de verrassende eindresultaten. Judith is gespecialiseerd in weven en zorgt dat de meest innovatieve ideeën van makers geweven kunnen worden met de computergestuurde weefmachines in het TextielLab.

Suzanne Oude Hengel bij breimachine

Professionele makers in gesprek

Modeontwerper Tess van Zalinge voelt zich als een kind in een snoepwinkel wanneer ze nieuwe creaties ontwikkelt in het TextielLab: “een ‘nee’ krijg je hier niet vaak te horen!”. Suzanne Oude Hengel, breispecialist en schoenen innovator, is het volledig met haar eens. Voor haar is het juist een grote uitdaging om met de breimachine een antwoord te vinden op alle vragen van ontwerpers en kunstenaars.

oude foto van vrouw die textiel aan het noppen is
foto: Ria Monsieurs

De geschiedenis van de Tilburgse textielindustrie

De geschiedenis komt tot leven wanneer oud-wever Frans van de Gender en arbeidersdochter Ria Monseurs vertellen over hun herinneringen. Zij nemen je mee in de werkzaamheden van toen: Frans was te vinden in de fabriek en Ria ondersteunde haar moeder als kind met stoppen en noppen – thuiswerken blijkt niet alleen dit decennium te kenmerken…