Meivakantie in het TextielMuseum

11 Maart 2022

Ook in de meivakantie van 30 april t/m 8 mei is er van alles te beleven voor jong en oud in het TextielMuseum! Breng een bezoek aan onze familie tentoonstelling 'Kleurstof', kijk in het TextielLab over de schouders van echte kunstenaars en ontwerpers die textiel maken of  laat de kids meedoen met De TextielClub, waar ze zelf creatief aan de slag gaan met textiel.

Te zien

Kleurstof

Textiel is er in alle denkbare kleuren. Maar wat maakt je favoriete spijkerbroek blauw? In de expo ‘Kleurstof’ kom je te weten waar de kleur in textiel vandaan komt en hoe het geverfd wordt met een spel speciaal voor de hele familie. Ga op ontdekkingstocht en volg het kleurenspoor waarin kleuren tot leven komen. Hoeveel soorten blauw kun je ontdekken? Wist je dat het mooiste rood uit een piepklein schildluisje komt waar voedsel ook mee gekleurd wordt? Ontdek het in de tentoonstelling!

Makersgeheimen | Kunstenaars en ontwerpers in het TextielLab

Dagelijks komen kunstenaars en ontwerpers van over de hele wereld om te werken in ons TextielLab; de textielwerkplaats van het museum. Als museumbezoeker kun je in het TextielLab meekijken over de schouders van de creatieve makers en technische specialisten. Je ziet van dichtbij hoe de textiele werken van de machines komen. Maar hoe komen deze projecten tot stand? Voor het eerst toont het TextielMuseum in de groepsexpositie ‘Makersgeheimen’ hoe verschillende makers - van kunstenaars, tot schoenen- en modeontwerpers - samenwerken met de technische experts, productontwikkelaars en garenspecialisten van ons lab.

Nog meer te zien

Neem ook een kijkje in de Wollendekenfabriek om te ontdekken welke machines er meer dan 100 jaar geleden gebruikt werden om een deken te maken van schapenwol. Daarna maak je een sprong naar de toekomst in het hypermoderne TextielLab. Hier zie je hoe echte kunstenaars en ontwerpers de nieuwste dingen bedenken gemaakt van textiel. Wil je zelf voor een dag ontwerper worden? Reserveer dan een plekje in onze Design Studio en maak je eigen sokken of sjaal.

Te doen

De TextielClub (kinderen tussen 6-12 jaar)

Elke schoolvakantie organiseren we De TextielClub. Meld je aan voor deze creatieve club en ga samen met de andere kinderen en een rondleider op pad in het museum. Je neemt een kijkje bij bijzondere kunstwerken en je leert wat al die indrukwekkende textiel machines eigenlijk doen. Daarna gaan we zelf aan de slag met een workshop. Deze vakantie staat de workshop in het teken van de tentoonstelling 'Kleurstof' en gaan we stoffen verven in vrolijke kleuren en patronen. Meld je gauw aan voor de volgende TextielClubs:

Speur & Ontdek

Tijdens de gratis activiteit 'Speur & Ontdek' maak je met de hele familie verschillende opdrachten en ervaar je hoe het voelt om een kunstenaar, kunstwerk of tentoonstellingsmaker te zijn.

Het TextielMuseum in een Boekje

Het 'TextielMuseum in een Boekje' (voor 2 euro aan te schaffen bij de balie) neemt je mee langs alle technieken die in het TextielLab te zien zijn. Het pakketje zit in een tof tasje dat je zelf kunt borduren. De gaatjes in het tasje zijn gelaserd in het TextielLab. Je kunt de opdrachten in het boekje in het museum doen.

Museum Dobbelspel

Door samen met je familie te dobbelen, prikkelende vragen te beantwoorden en te fantaseren bij kunstwerken, kijk je nooit meer hetzelfde naar kunst. Lees meer.