Kleurstof

9 april 2022 t/m 2 oktober 2022

De bank waar je op zit, de kleding die je draagt: textiel omringt je overal en is altijd geverfd. De expositie ‘Kleurstof’ gaat in op de oorsprong en verhalen achter de kleurstoffen in ons textiel. Bezoekers jong en oud ervaren de schoonheid en dilemma’s van gekleurd textiel en kunnen ook zelf aan de gang met natuurlijke verfbronnen.

Deel tentoonstelling

Wat maakt een spijkerbroek blauw? En hoe krijgt die bank z’n kleur? Aan de hand van mode-, kunst-, en designobjecten, en nieuwe werken van kunstenaars en vormgevers als Claudy Jongstra, Antonio Jose Guzman i.s.m. Iva Jankovic, Nienke Hoogvliet en Aboubakar Fofana, presenteert het TextielMuseum een tentoonstelling over kleurstoffen in textiel. We staan er niet vaak bij stil, maar het verven van textiel laat een grote voetafdruk na voor mens en milieu. Ontdek de uitdagingen en oplossingen van ambachtslieden, designers, wetenschappers en kunstenaars vroeger en nu, stap in de buurtkas om te zien met welke planten en kruiden textiel geverfd wordt, en ga in de weekenden zelf aan de slag in een speciale dye-it-yourself-verflab, waar je T-shirts verft met natuurlijke kleurstoffen. Met een interactieve ontdekkingstocht die kleuren in textiel tot leven brengt is de expositie een beleving voor jong en oud.

De wereld van kleuren in textiel

De expositie, die de kleuren rood, blauw en geel als vertrekpunt heeft, neemt je mee in het maakproces en de context van verschillende kleurstoffen in textiel, steeds op basis van een fysiek kunstwerk of designstuk. Zo zijn er hedendaagse wetenschappelijke innovaties te ontdekken zoals het verven met bacteriën, naast eeuwenoude inheemse tradities op basis van natuurlijke kleurbronnen. Ook staat de tentoonstelling stil bij de gevolgen van al die eeuwen textiel verven voor mens en natuur – van de relatie met het koloniale verleden en (moderne) slavernij tot en met wereldwijde (water)vervuiling – en komen duurzame oplossingen en innovaties aan bod.

Nieuw werk van onder meer Claudy Jongstra

Kunstenaar Claudy Jongstra staat wereldwijd bekend om haar expertise in het plantaardig verven, wat zich toont in haar veel geprezen installaties en wandkleden van gevilte wol. Voor het TextielMuseum gaat Jongstra de uitdaging aan om een weefsel te creëren in het TextielLab, waarbij alle stappen in het maakproces lokaal plaatsvinden. Dit nieuwe werk zal in de expositie te zien zijn. Ook kunstenaars Nan Groot Antink, Antonio Jose Guzman, Angelica Falkeling, Aboubakar Fofana, Aliki van der Kruijs en ontwerper Nienke Hoogvliet maken nieuwe werken voor de tentoonstelling. Daarnaast is van makers als Porfirio Guttiérez, Susana Mejía, Living Colour (Laura Luchtman en Ilfa Siebenhaar) i.s.m. Puma, en Studio Formafantasma recent werk te zien.

Indigo werkplaats in Airakhpur (India), foto: Antonio Jose Guzman, Electric Dub Station Series, i.s.m. Iva Jankovic.

Verf je eigen T-shirt

In de weekenden kun je zelf aan de slag met het verven van textiel in een dye-it-yourself verflab dat het TextielMuseum in samenwerking met Nienke Hoogvliet ontwikkelt. Met kruiden als rozemarijn of basilicum geef je kleur aan witte, tweedehands T-shirts. Het museum grijpt de expo tevens aan om in co-creatie met buurtbewoners een TextielTuin op het museumterrein te ontwikkelen, waar verfplanten en -kruiden groeien. Kunstenaar Nan Groot Antink maakt samen met de deelnemers een nieuwe kunstinstallatie met verfplanten, die gedurende de tentoonstelling gestaag vorm krijgt op zaal.

Ook leuk met de kids

De jongste bezoekers kunnen met meerdere zintuigen kleuren in textiel beleven, aan de hand van een ontdekkingstocht door de tentoonstelling met een audiotour die de kleuren als personages tot leven brengt. Hoeveel soorten zwart kun je ontdekken? En wist je dat het mooiste rood komt van een klein schildluisje, dat ook vaak in je eten zit?

Gerealiseerd met ondersteuning van

logo Ministerie van Onderwijs, cultuur en wetenschap - zwart/wit