Reframing Textiles 2019-2020 – Design Academy Eindhoven
Het TextielMuseum heeft talentontwikkeling hoog in het vaandel staan. Daarom werken we dan ook structureel samen met studenten van de Design Academy Eindhoven, die tijdens hun minor Reframing Textiles in het Lab komen werken. De resultaten van de minor 2019-2020 worden hier, op het Panoramadeck van het TextielMuseum, gepresenteerd.
Foto: William van der Voort
Onderzoek, experiment en ontwerp staan centraal in de werkperiode in het TextielLab. De studenten wordt een breed spectrum aan zowel traditionele als nieuwe technieken en materialen geboden. Ze maken gebruik van de industriële machines en werken samen met de ervaren productontwikkelaars van het TextielLab om prototypes te ontwikkelen, zoals ook de professionele gebruikers van het TextielLab dat doen. Ook krijgen ze feedback op hun ontwerp van de garenspecialist, de conservator en de bibliothecaris van het museum. Zo krijgen ze niet alleen een inkijkje in de professionele makerswereld van het Lab, maar kunnen ze ook gebruik maken van de overige expertise die in het TextielMuseum aanwezig is.
Foto: William van der Voort
Gedurende het semester werken de derdejaars studenten met verschillende thema’s binnen de minor Reframing Textiles. Ze onderzoeken hoe huidige productieprocessen en consumptie-, recycling- en gebruiksmethoden kunnen worden herzien en wat de rol van esthetiek is in deze context. Wat zijn de verantwoordelijkheden en kansen voor een designer?
De minor van de Design Academy is een op maat gesneden werkperiode met keuzemogelijkheden en ruimte voor persoonlijke invulling. We bieden het toptalent hierdoor professionele perspectieven die hen helpen bij de voorbereiding op hun toekomstige carrière.
‘Ze durven aan mij dingen te vragen die een textielontwerper niet zo gauw zou vragen, en dat maakt het voor mij juist zo interessant’
– Stef Miero, meesterwever TextielLab
Ontwerp- en maakproces studenten in het TextielLab 2018-2019, video: VET Film
Nu te zien
1 / 3