Long Live Fashion!

25 september 2021 t/m 27 maart 2022

Hoe geven we onze kleding een langer leven? Hoe kunnen we repareren en hergebruiken? En hoe ziet duurzame couture eruit? In de interactieve tentoonstelling ‘Long Live Fashion!’ ontdek je hoe pre-loved textiel tot nieuwe mode wordt getransformeerd én kan je daar zelf mee aan de slag. Vier en ervaar duurzame mode, met werk van onder meer Ronald van der Kemp, Duran Lantink, Matty Bovan en Christien Meindertsma.

Deel tentoonstelling

De problemen van fast fashion hebben we vaker gehoord, maar hoe dragen we bij aan een circulaire textielketen? Het TextielMuseum presenteert, i.s.m. ontwerpers Christien Meindertsma en Harm Rensink en textielrecyclingsbedrijf Wolkat, een interactieve expositie die op positieve wijze prikkelt om duurzamer met onze kleding om te gaan. Ontdek in een ruimtevullende installatie de grote hoeveelheid aan grondstoffen die in onze kleding verwerkt is, ga in Fixing Fashion actief aan de slag met het repareren van kledingstukken, en laat een fashion item op maat maken met gerecycled textiel in een heuse Microfactory. Uiteraard inspireren ook gerenommeerde modeontwerpers en opkomend modetalent ons met innovatieve en oogstrelende couture gemaakt van hergebruikt textiel.

Christien Meindertsma vertelt over haar installatie, fragment uit de digitale opening van de expositie.

Honderden kledingstukken

De tentoonstelling opent met een installatie van Christien Meindertsma. De productontwerper, bekend om haar nieuwsgierigheid naar de herkomst van producten en haar minutieuze onderzoek naar processen, analyseert voor de tentoonstelling samen met een groep vrijwilligers honderden afgedankte kledingstukken. Elk van de kledingstukken is gefotografeerd en onderzocht qua samenstelling. Aan de hand van honderden unieke informatiekaartjes die aan de muur prijken, maakt Meindertsma op visuele manier inzichtelijk hoeveel grondstoffen in onze kleding verwerkt zijn. Om tot de installatie te komen dook de ontwerper in het inzamel- en verwerkingsproces van het Tilburgse textielrecyclingsbedrijf Wolkat, dat het afgedankte textiel voor de expositie levert.

Foto’s: Willeke Machiels

Blaas oude kleding nieuw leven in

In de innovatieve textiele Microfactory, het hart van de tentoonstelling, laat je circulaire fashion items op maat maken van tweedehands textiel (tegen een bijdrage). De Microfactory is een klein machinepark gerund door modestudenten van het ROC Tilburg en Summa College Eindhoven. Je kan kiezen voor een ontwerp van Christien Meindertsma of voor een van de ontwerpen van de jonge talenten Miguel Peñaranda Olmeda en Chloé Douy, winnaars van de ontwerpwedstrijd die het TextielMuseum samen met BANK15 organiseerde. Ter plekke ontstaan in de Microfactory op maat gemaakte circulaire fashion items, waarmee je als bezoeker afgedankt textiel een nieuw leven geeft. Dat kan overigens ook met het repareren van kleding; in de ruimte Fixing Fashion kan je zelf aan de slag met het herstellen en pimpen van kleding, onder meer met de populaire sashiko stiktechniek.

Chloé Douy met haar winnende t-shirt ontwerp

Duurzame haute couture

Als een viering van duurzame mode geeft ‘Long Live Fashion!’ uiteraard ook een podium aan gevestigd en opkomend modetalent dat post-consumer en post-industrial textiel transformeert tot couture of streetwear. Zo zijn de beeldschone couturestukken La Fée Volante en La Robe Peinture à Franges te zien uit de couturecollectie SS 2021 van Ronald van der Kemp (RVDK). Duran Lantink prikkelt de verbeelding met zijn letterlijk schitterende Oscient Otiose Dress, uit zijn unieke collectie Springsummerautumnwinter 2021. Met deze collectie gooit hij de reguliere seizoenen van de modewereld overhoop en introduceert Lantink een ongebruikelijk lang modeseizoen.

Verder zijn fraaie outfits te bewonderen van Bethany Williams uit haar collectie No Recourse to Public Funds, naast ook duurzame modecreaties van 2021 International Woolmark Prize-winnaar Matty Bovan; recentelijk bestempeld als rijzende modester in de Volkskrant door modejournalist Cécile Narinx.

“Stina Randestad laat zien dat je met duurzame garens hele toffe en hele bijzondere nieuwe dingen kan maken.”

– Harm Rensink, creatief directeur New Order of Fashion

Ook gaf het TextielMuseum opdracht voor het ontwikkelen van nieuwe circulaire modestukken in het TextielLab, onder meer met door Wolkat ontwikkelde garens vervaardigd uit afgedankt textiel. Veelbelovende talenten Matthew Needham en Stina Randestad zijn hiervoor aangedragen door New Order of Fashion, een platform dat internationale ontwerptalenten koppelt aan de mode-industrie, en tonen de (tussen)resultaten van hun werk.

Kleding voor korting en workshops

Speciaal voor de tentoonstelling wordt er in het TextielMuseum een Drop & Loop-machine geplaatst, waar bezoekers hun oude kleding kunnen inleveren in ruil voor korting in het museum. Rondom de tentoonstelling organiseert het TextielMuseum verder ook verschillende events, workshops en masterclasses met als thema duurzame mode. Op de hoogte blijven? Houd onze social mediakanalen in de gaten voor meer informatie en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bekijk de workshops & masterclasses

Partners

logo midpoint brabant circulair

Gerealiseerd met ondersteuning van

logo Ministerie van Onderwijs, cultuur en wetenschap - zwart/wit

Plan je bezoek

Er is voor iedereen wel iets te doen in het museum

Koop ticket