Fix met Fixing Fashion

Onderdeel van ‘Long Live Fashion!’

Benieuwd wat je zelf kunt doen om kleding een langer leven te geven? Fix je favoriete kledingstuk! Het platform Fixing Fashion helpt je hierbij met een reeks tutorials die laten zien hoe je je kleding op een leuke manier kunt repareren of een upgrade kunt geven. 

Deel tentoonstelling

Tutorial randen herstellen

Met deze techniek herstel je zichtbaar een gat of stop je het proces van verder rafelen. Deze hersteltechniek komt voort uit de techniek om randen van textiel mee af te werken, zoals vroeger gebeurde met een festonsteek bij wollen dekens. Met zo’n festonsteek of met een steelsteek werk je de randen van het gat af. Hierdoor zet je het gat niet alleen in de spotlights maar voorkom je ook dat het verder gaat rafelen.

Tutorial stoptechniek

Deze stoptechniek is ontwikkeld om gaten of ladders in een breisel te herstellen, maar je kunt de techniek ook gebruiken bij beschadigingen in weefsels of om een vlek te maskeren. Je weeft als het ware een nieuw stukje stof op de plek van het gat of de vlek. Dit kan op een haast onzichtbare manier door dezelfde kleur garen te gebruiken als die van het kledingstuk of juist op een heel opvallende en decoratieve wijze, met een kleur die verschilt van het stuk kleding.

Tutorial Sashiko-techniek

Sashiko is een zeventiende-eeuwse, van oorsprong Japanse techniek om een stof te herstellen, te watteren of te versterken door middel van stikselpatronen. De techniek staat vooral bekend om de toepassing van witte rijgsteekjes (sashiko = rijgsteek) ter grootte van een rijstkorrel op een indigo stof. Met rijgsteekjes worden lapjes textiel op slijtageplekken genaaid. Later worden deze steekjes in geometrische of organische patronen op de stof aangebracht. De motieven en patronen, veelal met een symbolische betekenis, zijn door de jaren heen steeds decoratiever geworden.

Bezoek ‘Long Live Fashion!’