SHAPE - body, fashion, identity

16 November 2024 T/M 30 Maart 2025

Betreed de adembenemende wereld van SHAPE! In dit textiele landschap meander je langs surreële, futuristische en verleidelijke looks geïnspireerd op het menselijk lichaam en worden schoonheidsidealen ter discussie gesteld. Verken aan de hand van deze ontwerpen de maakbaarheid van het lichaam en de creatie van identiteit door middel van textiel en mode.

Over de tentoonstelling

Er is in korte tijd veel veranderd. Online krijgen we niet alleen continue het ideale schoonheidsbeeld te zien, we kunnen het ook zelf creëren met avatars, filters of AI. Medische en cosmetische ingrepen zijn steeds toegankelijker. Het gesprek over culturele identiteit, seksualiteit en genderrollen wordt opener gevoerd, maar stuit ook op hevig verzet. Wat doet dit alles met ons zelfbeeld? En hoe hybride is het menselijk lichaam?

In SHAPE presenteren we conceptuele, sculpturale mode en body related art waarmee de ontwerper ingaat op de maakbaarheid van het lichaam. De tentoonstelling combineert bekende modeontwerpen, bijvoorbeeld van Iris van Herpen of de puffer coat die TV-personage Carrie Bradshaw droeg, maar ook digitale mode en intrigerende installaties die speciaal voor deze tentoonstelling in het TextielLab zijn gemaakt.

Met werk van o.a. Iris van Herpen, Liya Kebede/Pierpaolo Piccioli, Walter Van Beirendonk, Ying Gao, Marga Weimans, Maison the Faux, Bodil Ouédraogo, Daisy Collingridge, Amina Saada, Thom Browne, Christian Siriano, Christian Heikoop, Henrik Vibskov, Marlou Breuls en Elmo Mistiaen.
De puffer coat van Moncler x Pierpaolo Piccioli x Liya die TV-personage Carrie Bradhaw droeg in 'And Just Like That...' - Foto: Craig Blankenhorn

De puffer coat van Moncler x Pierpaolo Piccioli x Liya die TV-personage Carrie Bradhaw droeg in 'And Just Like That...' - Foto: Craig Blankenhorn

'Dave' van Daisy Collingridge - Foto: Daisy Collingridge

'Dave' van Daisy Collingridge - Foto: Daisy Collingridge

'Siren' door MAISON the FAUX - Foto: MAISON the FAUX

'Siren' door MAISON the FAUX - Foto: MAISON the FAUX

Research & Development

Speciaal voor de tentoonstelling ontwikkelden de toonaangevende Deense ontwerper Henrik Vibskov, de Nederlandse modeontwerper Marlou Breuls en de Belgische AI-designer Elmo Mistiaen fascinerende installaties. We nodigden ze uit om in het TextielLab te komen werken in het kader van het Reasearch & Development (R&D) breiprogramma. Vanuit 'SHAPE' kom je als vanzelf terecht in deze indrukwekkende werkplaats en waar je een kijkje in de keuken krijgt. 

Welkom in de wereld van SHAPE

De setting van 'SHAPE' is naar ontwerp van Studio Harm Rensink, die hiervoor nauw samenwerkten met AI-ontwerper Elmo Mistiaen. Het textiele landschap dat ze samen gecreërd hebben, geïnspireerd op het menselijk lichaam, is surreël, futuristisch en verleidelijk. Je dwaalt door een verhaal. Door de 3D-elementen van Studio Harm Rensink te versterken met de AI-gegenereerde beelden van Mistiaen, komen de op zichzelf staande werken samen in een kloppend geheel. Dit campagnebeeld geeft alvast een klein inkijkje in de wereld van 'SHAPE'. 

 

“Je moet het brein van AI begrijpen om er iets goeds uit te krijgen.”

- Elmo Mistiaen 

tentoonstellingen

1 / 3