Verhalen, geheimen én technologie in TextielMuseum Tilburg

3 Mei 2023

Persagenda mei tot en met oktober 2023

v.l.n.r. Koningin Máxima tijdens opening van ‘Koninklijk Borduren’, foto: Maarten Schuth. ‘Plies of Oxytocin Shape Dreams Under Skin’ van melanie bonajo, foto: Josefina Eikenaar. Ontwerper Sigrid Calon in het TextielLab, foto: Josefina Eikenaar. Allen i.o.v. TextielMuseum.

Het TextielMuseum toont de komende maanden in verschillende tentoonstellingen de huidige ontwikkelingen én toekomst van textiel. Op 10 juni opent ‘Textile now – elke draad een verhaal’ een presentatie die de actualiteit van het medium textiel binnen de hedendaagse beeldende kunst viert. Daarnaast ontdek je vanaf 1 juli ‘Makersgeheimen #3 – voor de hele familie’ een doe-tentoonstelling over hoe kunstenaars en ontwerpers hun meest wonderbaarlijke ideeën vertalen naar stof in het TextielLab. In het najaar verkennen we de toekomst van textiel tijdens de tentoonstelling ‘Is it alive?’. Een meeslepende tentoonstelling waarbij technische textiele installaties bewegen en tot leven lijken te komen. Nog tot en met 29 mei bewonder je de nieuwe gordijnen voor Paleis Huis ten Bosch tijdens ‘Koninklijk borduren – verhalen en vakmanschap’, mis het niet!

Koninklijk Borduren – verhalen en vakmanschap

Tot en met 29 mei 2023
Samen met ruim 150 borduurders uit heel Nederland borduurde Hare Majesteit Koningin Máxima mee aan de nieuwe gordijnen voor Paleis Huis ten Bosch. In de tentoonstelling zijn zowel de historische als nieuwe te bewonderen. Te zien tot 29 mei, mis het niet! Lees meer.

Textile now – elke draad een verhaal

10 juni 2023 – 1 oktober 2023
Je merkt het op kunstbeurzen en in musea: textiel is buitengewoon populair. Kunstenaars uit de hele wereld komen naar het TextielLab, de professionele werkplaats van het TextielMuseum, voor onderzoek en experiment. In de tentoonstelling ‘Textile now – elke draad een verhaal’ zijn hedendaagse werken te zien, die in de meeste gevallen in het TextielLab zijn ontwikkeld. Ze vertellen verhalen over seksuele en culturele diversiteit, klimaatverandering en dekolonisatie. Met werk van o.a. Otobong Nkanga, melanie bonajo, patricia kaersenhout & rolando vázquez. Lees meer.

Makersgeheimen #3 – voor de hele familie

1 juli 2023 – 26 mei 2024
Van kunstenaars, mode- of productontwerpers, tot architecten, allemaal verwezenlijken zij hun textiel-dromen op een andere manier. In ‘Makersgeheimen #3’ kruip je met de hele familie in het hoofd van deze makers en ontdek je de uiteenlopende routes die zij afleggen om tot hun eindresultaat te komen. Lees meer.

Is it alive?

14 oktober 2023 – 7 april 2024
Tijdens de belevingstentoonstelling ‘Is it alive?’ ontdek je het nieuwste, niet eerder getoonde werk van kunstenaarsduo DRIFT. In de ruimtelijke textiele installatie ‘I am Storm’ komt textiel en technologie samen. De installatie bestaat uit een twintigtal levensgrote bewegende grassprieten en is het resultaat van een onderzoekstraject dat is ontwikkeld in samenwerking met het TextielLab – de professionele werkplaats van het museum. ‘I am Storm’ is te zien naast andere dynamische werken van o.a. kunstenaars Bart Hess en Tanja Smeets. Binnenkort meer informatie

Houd de website in de gaten voor meer en actuele tentoonstellingsinformatie.