Makersgeheimen #3 – voor de hele familie

1 juli 2023 t/m 26 mei 2024

Deze doe-tentoonstelling neemt jong en oud mee in de creatieve zoektocht van kunstenaars en ontwerpers die van over de hele wereld naar het TextielLab van het museum komen om hun meest wonderbaarlijke ideeën te vertalen naar textiel.

Leeftijd: 8+

Deel tentoonstelling

Kunstenaar Sigrid Calon ontwikkelt een zacht plaid met de high-tech breimachine van het TextielLab, foto: Josefina Eikenaar

Ontrafel de geheimen van makers

Wanneer je het TextielMuseum binnenstapt merk je al snel dat er ontelbaar veel mogelijkheden zijn om textiel te maken. Van kunstenaars, mode- of productontwerpers, tot architecten: allemaal verwezenlijken zij hun ideeën op een andere manier. In deze tentoonstelling kruip je in de hoofden van deze vindingrijke makers en ontdek je wat zij allemaal moeten doen om tot hun gedroomde eindresultaten te komen.

Gelukkig hoeven de makers dit niet helemaal alleen te doen. In het TextielLab – de professionele werkplaats van het museum – kunnen ze niet alleen rekenen op de precisie van de allernieuwste textielmachines, maar ook op een ervaren team van textielexperts. Zij weten alles over het maken van bijvoorbeeld een geweven wandkleed, een getuft vloerkleed, een gebreide deken of zelfs een driedimensionale vorm! Ze helpen de makers met het kiezen van de juiste garens of het ontwikkelen van een stof die héél sterk of juist zacht en aaibaar is.

Kruip in de huid van een maker!

‘Makersgeheimen #3’ daagt je uit om actief de wereld van textiel te ontdekken met de hele familie. Maak je eigen garenpalet, ga aan de slag met een tekening voor een wandkleed, test de werking van glow-in-the-dark textiel en maak een bouwwerk van geweven blokken!

Foto: glow-in-the-dark lampen ontworpen door Sangmin Oh

Gerealiseerd met ondersteuning van

logo Ministerie van Onderwijs, cultuur en wetenschap - zwart/wit