Deze zomer in het TextielMuseum: doe-tentoonstelling voor de hele familie

3 Mei 2023

Zaterdag 1 juli opent het TextielMuseum in Tilburg de nieuwe doe-tentoonstelling ‘Makersgeheimen #3’. Deze editie is speciaal is gemaakt voor families. De expo neemt jong en oud mee in de creatieve zoektocht van kunstenaars en ontwerpers die van over de hele wereld naar het TextielLab van het museum komen om hun meest wonderbaarlijke ideeën te vertalen naar textiel. Ontdek spelenderwijs hoe het is om een kunstenaar te zijn en wat je allemaal kunt maken met een paar garens. 

Bezoek de tentoonstelling ‘Makersgeheimen #3 – voor de hele familie’ van 1 juli 2023 t/m 26 mei 2024 in het TextielMuseum in Tilburg.

 

Van computergestuurde rondbreimachine in het TextielLab tot wandkleed, foto’s: Maria van der Heyden en Tommy de Lange

Ontrafel de geheimen van makers

Wanneer je het TextielMuseum binnenstapt merk je al snel dat er ontelbaar veel mogelijkheden zijn om textiel te maken. Van kunstenaars, mode- of productontwerpers, tot architecten: allemaal verwezenlijken zij hun ideeën op een andere manier. In de tentoonstelling ‘Makersgeheimen #3’ kruip je in de hoofden van deze vindingrijke makers en ontdek je wat zij allemaal moeten doen om tot hun gedroomde eindresultaten te komen.

Gelukkig hoeven de makers dit niet helemaal alleen te doen. In het TextielLab – de professionele werkplaats van het museum – kunnen ze niet alleen rekenen op de precisie van de allernieuwste textielmachines, maar ook op een ervaren team van textielexperts. Zij weten alles over het maken van bijvoorbeeld een geweven wandkleed, een getuft vloerkleed, een gebreide deken of zelfs een driedimensionale vorm! Ze helpen de makers met het kiezen van de juiste garens of het ontwikkelen van een stof die héél sterk of juist zacht en aaibaar is.

Welke garens zou jij kiezen?

In deze doe-tentoonstelling stel je je eigen palet aan garens samen in verschillende kleuren en texturen. Je kunt er ook aan de slag met het tekenen van een gezamenlijk wandkleed op papier waaraan elke bezoeker iets mag toevoegen. Test de werking van ‘glow in the dark’ textiel of maak een bouwwerk van textielblokken. ‘Makersgeheimen #3’ daagt je uit om mee te doen met de hele familie, te ontdekken en textiel beter te bekijken door te voelen.