Vier de zomervakantie in het TextielMuseum

17 Juni 2024

Breng deze zomervakantie met de hele familie door in het TextielMuseum, waar elke dag iets te beleven valt. Ontdek samen de wereld van textiel en doe mee aan ons speciale familieprogramma! Laat je creativiteit de vrije loop, laat je zelf ontworpen tas tot leven komen tijdens een workshop (op woensdag en vrijdag), bezoek de tentoonstellingen of draai een kleurrijk koord en neem een klein stukje van het TextielMuseum mee naar huis!

Let op!
Op erg warme zomerdagen treedt ons hitteprotocol in werking. Ga naar deze pagina om te zien wanneer het hitteprotocol van kracht is en wat dit betekent voor je bezoek.
 

Programma

Workshop: Bag to basic

Ontwerp samen of alleen je persoonlijke boodschappen-, gym- of schooltas. Uit verschillende kleuren folie knip je vormen of letters die we daarna op je tas aanbrengen met de hittepers. Is je 'designer bag' helemaal af? Dan wacht je nog een verrassing, waarmee je ontwerp tot leven kan komen!

  • Alléén op woensdag en zondag in de vakantieperiode (tussen 10 juli - 2 september 2024)
  • Kosten: €7,50 per tas, af te rekenen bij de balie van het museum.                                                             

Draai mee

Foto: Patty van den Elshout

In deze DIY opstelling draai je je eigen koord. Leuk om een armbandje, ketting, of schoenveters van te maken. Kies verschillende soorten en kleuren garens en zie hoe deze samenkomen in één koord.

 

Speur & Ontdek

Kom samen alles te weten over het TextielMuseum door te speuren en ontdekken aan de hand van verschillende opdrachten. Zo ervaar je hoe het voelt om een kunstenaar, kunstwerk of tentoonstellingsmaker te zijn. Er zijn twaalf verschillende themakaarten zoals 'mens of machine', 'aaibaarheidsfactor' en 'hé dat hebben wij thuis ook!'. 

 

Museumdobbelspel 

Door samen met je familie te dobbelen, prikkelende vragen te beantwoorden en te fantaseren bij kunstwerken, kijk je nooit meer hetzelfde naar kunst. Het spel voert je op een speelse manier door het hele museum. In het spellendoosje zit een speciale dobbelsteen en een boekje met verrassende vragen uit allerlei categorieën. Kies een ruimte, werp om de beurt de dobbelsteen in het doosje en laat je verrassen! 

Leeshoek

Foto: Patty van den Elshout

Plof lekker neer in onze leeshoek voor een momentje van ontspanning. Je vindt hier een selectie van de leukste kinderboeken die iets vertellen over de veelzijdige wereld van textiel, over musea of gewoon een fijn verhaal om in weg te duiken. 

 

Textiel Memory

Iedereen kent natuurlijk het spel memory. Maar in het TextielMuseum speel je het enige echte textiel memory, gemaakt met stofjes die gemaakt zijn op de machines in het TextielLab. Kun jij alle paren vinden? 

Margotje

Photo-Joep Vogels-TextielMuseum-10846-01.jpg

Foto: Joep Vogels

Chris Lebeau ontwierp hele bijzondere dessins. 'Margotje' is er een van en is ontworpen voor een ontbijtlaken uit 1930. Het is speciaal voor kinderen gemaakt en dat is uniek voor die tijd. Lebeau liet zich zelfs inspireren door de belevingswereld van kinderen en specifiek door die van Margot. Margot, toen 10 jaar, was de dochter van de directeur van de linnenfabriek. Lebeau tekende ál haar speelgoed en ook Margot zelf. Met die verzameling van tekeningen ging hij naar zijn atelier. Hij tekende de zon met zonnestralen in het midden van een groot vel papier. In de zonnestralen verstopte hij Margotje met al haar speelgoed. De zonnestralen bepaalden zijn ontwerp. Kun jij dat ook?

 

First date - met een techniek

Wil je thuis alvast lekker aan de slag? Bestel dan een van de drie 'First dates'!
Per post krijg je een spannende envelop met daarin alle ingrediënten voor je date. Ieder boekje gaat over één techniek. Het is een First date, dus bereid je er goed op voor. Want niemand wil met een mond vol tanden staan op een eerste date. Deze drie opdrachten helpen je bij de voorbereiding en jullie kennismaking. Dat doe je bijvoorbeeld door je sokken in een bont patroon te verven met ingrediënten uit het keukenkastje of door te onderzoeken wat er allemaal in die sokken past en hoe dat komt. De laatste opdracht maak je in het museum en leidt tot de echte ontmoeting. 

 

Tentoonstelling 'Makers on materials'


Foto's: Geisje van der Linden

Ken jij deze zes natuurlijk materialen al? Misschien heb je op het moment een katoenen t-shirt aan of een warme wollen trui in je kast hangen. Leer meer over katoen, rubber, vlas, zijde, wol en fique aan de hand van de verhalen van zeven gepassioneerde kunstenaars in 'Makers on materials'. Zij vonden allen, mede door hun afkomst, inspiratie in de materialen en laten onder andere zien dat natuurlijk niet gelijk staat aan duurzaam.  

 

Tentoonstelling 'Makersgeheimen #4'


Foto's: Patty van den Elshout

In deze nieuwe editie van 'Makersgeheimen' nemen we je wederom mee achter de schermen en onthullen we het maakproces van een groep diverse kunstenaars. Zij werkten recent in ons TextielLab en tonen in deze expo niet alleen het eindproduct, maar juist ook de totstandkoming. Ontdek hun inspiratiebronnen, kijk mee in de schetsboeken en ervaar voor welke keuzes een maker komt te staan.

TextielCafé

Foto: Tommy de Lange

Even uitrusten kan ook in ons gezellige TextielCafé. Geniet van een lekker taartje of lunch. Bekijk hier alvast onze kaart.