Verborgen verhalen #4

12 Maart 2025

Een kijkje in onze collectie

Achter deze sculpturale sierraden van Yinka Buutfeld schuilt een rauwe werkelijkheid. Conservator in opleiding Lauren Hermans vertelt je in deze blog meer over haar werken en de belangrijke boodschap die ze met zich meedragen. 


Yinka Buutfeld, 'Agbara Statement Leg Charm' uit de serie AGBARA, 2021, collectie TextielMuseum. Fotograaf: Iris Rijskamp. 

 

Tussen kracht en kwetsbaarheid: Yinka Buutfelds AGBARA series 

De indrukwekkende serie AGBARA van Yinka Buutfeld (1995, Lagos) dwingt je stil te staan bij diepgewortelde maatschappelijke problemen, zoals huidbleking en de verwoestende effecten daarvan op lichaam en geest. De werken Agbara Statement Arm Bracelet en Agbara Statement Leg Charm, beiden onderdeel van deze serie, zijn veel meer dan draagbare accessoires. Ze vertellen verhalen over onderdrukking, kolonialisme en de zoektocht naar eigenwaarde, met een heldere boodschap: alle huidskleuren moeten gewaardeerd en gevierd worden. 

 


Yinka Buutfeld, ‘Agbara Statement Arm Bracelet’ uit de serie AGBARA, 2021, collectie TextielMuseum. Fotograaf: Yinka Buutfeld. 

 

Objecten met een statement 

Sinds haar opleiding aan de Design Academy Eindhoven zet Buutfeld haar design praktijk in om sociale problemen op de kaart te zetten die gaan over identiteit, machtssystemen en het menselijk lichaam. Haar afstudeerproject uit 2021 verwijst naar het wereldwijde probleem van huidbleken, waarbij het pigment melanine uit de huid verwijderd wordt door producten met schadelijke chemicaliën zoals kwik en hydrochinon. De wens om je huid te bleken en daarmee te voldoen aan ‘de’ ideale schoonheidsnorm komt voort uit een lange geschiedenis van witte dominantie. Voornamelijk mensen met een donkere huid staan onder druk om deze producten te gebruiken. De serie geeft commentaar op de nog altijd doorwerkende impact van koloniale geschiedenis en de invloed van overheersende normen van het Mondiale Noorden op culturen daarbuiten. Het Mondiale Noorden verwijst niet zozeer naar een geografisch afgebakend gebied in de traditionele zin, maar eerder naar de relatieve macht en rijkdom van landen in verschillende delen van de wereld, zoals Noord-Amerika, Europa en Australië. Deze term wordt veelal gebruikt in plaats van de eurocentrische termen Westers en niet-Westers. 

De titel AGBARA, wat 'kracht' betekent in het Yoruba (de meest gesproken taal in Nigeria), reflecteert de intentie achter de werken. Buutfeld, die haar wortels in Nigeria heeft, zet ons met haar serie aan tot nadenken over de kracht die diep in onszelf zit en niet afhankelijk is van externe waardering. De draagbare kunstwerken zijn geïnspireerd op de Manilla-sieraden uit West-Afrika, die in het verleden werden gebruikt als geld voor de slavenhandel en vaak als sierelement in huiselijke sferen werden gebruikt.1 De gewelddadige geschiedenis die in deze sieraden is ingebed, is een van de voorbeelden van geschiedschrijving die het in Europa niet tot de geschiedenisboeken heeft gehaald. Juist daarom kiest Buutfeld bewust voor dit symbool van slavernijhandel en transformeert het tot iets moois: een viering van het lichaam. 

 


Anoniem voor ons, manilla's, bronzen armbanden, ca. 1700, collectie Het Scheepvaartsmuseum
 

Beklemmende schoonheid 

Op het eerste gezicht kunnen de Agbara Statement Arm Bracelet en Leg Charm overkomen als simpelweg sculpturale accessoires. Pas als je beter kijkt, ontvouwt zich een complex en gelaagd verhaal, waarin de vorm de betekenis van het werk volgt. De sieraden lijken beschermend, maar doordat Buutfeld de ruwe scheepstouwen met bleekmiddelen heeft behandeld, worden de schadelijke effecten van huidbleekmiddelen opeens pijnlijk tastbaar. Het materiaal is tegelijk sterk en fragiel. De gebleekte scheepstouw en de keramiekparels, gemaakt in samenwerking met keramisch kunstenaar Sterre ter Beek, benadrukken de tegenstelling tussen het zachte, kwetsbare lichaam en de harde realiteit van schadelijke schoonheidsnormen.  

 

Bij de Arm Bracelet lijken de verfomfaaide uiteinden van de draden uit het strak omhulde touw te breken. Ze breken op deze manier zowel symbolisch als letterlijk uit de ketenen van dominante, witte schoonheidsnormen. Ook de strak gewikkelde touwen van de Leg Charm, het beenstuk, suggereren een beklemming. De lange hangende koorden zijn zo in elkaar verstrengeld dat het lijkt alsof delen ervan afgekneld worden. Het werk toont dat de agressieve chemicaliën in huidblekers niet alleen het pigment melanine verwijderen, maar ook het lichaam fysiek beschadigen. 


Yinka Buutfeld, detail van 'Agbara Statement Leg Charm' uit de serie AGBARA, 2021, collectie TextielMuseum. Fotograaf: Yinka Buutfeld. 

 

Textiele technieken en vertellingen 

Buutfeld ontwikkelt haar afstudeerproject AGBARA in het TextielLab van het TextielMuseum. Ze werkt op de afdeling passement, een verzamelterm voor decoratieve textielproducten zoals banden, franjes en koorden. De dikke koorden van Buutfeld zijn machinaal gevlochten, getouwdraaid en gegimpt op 19e- eeuwse machines. Door een enorme hoeveelheid garen, plus een boormachine en gewichten te gebruiken, zijn de garens heel strak om de oude scheepstouwen gewonden. Dit geeft Buutfelds werken hun strakke, sterke look. De werken stralen letterlijk agbara (kracht) uit. Toch blijft er een zekere tederheid en zachtheid behouden in haar werk en de boodschap ervan, door voor textiel als medium te kiezen. De kracht van het medium schuilt juist in deze combinatie: ondanks het zachte uiterlijk en achterhaalde/historische associaties met zachtaardigheid, slaagt textiel/het werk erin om sterke en urgente thema’s aan te kaarten. 

 

Detailfoto van de machinale vlechtmachine van het TextielLab. Fotograaf: Josefina Eikenaar. 

 Het bijzondere werk van Buutfelds is niet onopgemerkt gebleven. Twee jaar na de ontwikkeling van het werk in het TextielLab, koopt het TextielMuseum twee van de zes stukken uit de AGBARA serie aan. Deze zijn opgenomen in de deelcollectie draagbare objecten en sieraden van textiel, binnen de deelcollectie beeldende kunst. Het feit dat deze draagbare objecten niet primair bedoeld zijn om te worden gedragen, maar conceptueel een verhaal vertellen, maakt ze grensoverschrijdend binnen verschillende kunstcategorieën. In dit opzicht functioneren ze als body-related art, een kunstvorm die het lichaam als uitgangspunt neemt, maar een bredere betekenis krijgt in de context van beeldende kunst.  

 

Met haar AGBARA serie opent Buutfeld een belangrijke dialoog over schoonheid, identiteit en de destructieve invloed van maatschappelijke normen, geworteld in koloniaal gedachtegoed. Haar werk herinnert ons eraan dat kunst een krachtig middel kan zijn om verhalen te vertellen en bewustwording te creëren.