VACATURE Programmamaker/community organiser Queer Stitches

19 Augustus 2024

In juni 2025 opent het TextielMuseum een tentoonstelling over hoe textiel een rol speelt in het werk van kunstenaars uit de LHBTQIA+ gemeenschap. Daarin willen we niet alleen laten zie hoe textiel wordt ingezet in werk van actuele kunstenaars, maar willen we ook een historisch perspectief bieden. Deze tentoonstelling wordt samengesteld in samenwerking met een co-creatiegroep uit diezelfde gemeenschap waar jij ook onderdeel van bent, en zal meermaals geactiveerd worden door middel van events.

Daarbij is het specifiek de bedoeling dat deze events voor en met lokale LHBTQIA+ mensen en belangengroepen worden georganiseerd. Voor het leiden van de sessies met de co-creatiegroep en voor het samenstellen en organiseren van de events, zoekt het TextielMuseum een freelance programmamaker/ community organiser met een netwerk in de Tilburgse queer gemeenschap(pen). Ben jij dat lokale talent? Meld je dan uiterlijk 2 september aan!

Bekijk hier de open call voor de co-creatiegroep.


Detail van een gebreid werk van Yamuna Forzani. Foto: Tommy de Lange
 

Jij bent:

  • LHBTQIA+ identificerend
  • Woonachtig in (de buurt van) Tilburg
  • Beschikbaar voor vier inhoudelijke sessies van drie uur op: 1 of 3 oktober, 17 oktober, 31 oktober en 14 november

Je hebt:

  • Een breed netwerk binnen de LHBTQIA+ gemeenschap(pen) in Tilburg
  • Ervaring met programmeren en events organiseren 
  • Ervaring in community organising 
  • Affiniteit met textiel(e kunst) is een pre

Wat ga je doen?

  • Je bent gespreksleider van de sessies met de co-creatiegroep in aanloop naar de tentoonstelling
  • Het programmeren van vier events in samenwerking met lokale LHBTQIA+ers in Tilburg, de projectleider en de curator van de tentoonstelling (juni 2025-2026)
  • Het intern communiceren van de inhoud en planning van de evenementen (in samenwerking met de projectleider en curator)
  • Het aanleveren van input voor onze marketingafdeling
  • Het (tussentijds) evalueren van de events.

Wij bieden:

  • Ruimte voor experiment en persoonlijke groei  
  • Een uitdagende functie waarin je o.a. je netwerk en skills verbreedt
  • Een honorarium van €6000,- euro (excl. BTW) op freelancebasis, die in delen wordt gefactureerd
  • Productionele ondersteuning voor de evenementen vanuit het museumteam

Over ons 


Foto: Patty van den Elshout

Het TextielMuseum is een dynamisch en creatief museum in bedrijf, gevestigd in een voormalige textielfabriek in Tilburg. Het is de enige plek ter wereld waar design, kunst, mode, erfgoed én innovatie op het gebied van textiel samenkomen. De combinatie van inspirerende tentoonstellingen, educatieve programma’s en het gespecialiseerde TextielLab voor het maken en innoveren van textiel maakt het museum uniek in zijn soort. In het TextielLab, het kloppende hart van het TextielMuseum, onderzoeken (inter)nationale kunstenaars en ontwerpers samen met onze experts de eindeloze mogelijkheden van textiel.

Het TextielMuseum zet zich in om een inclusieve en veilige omgeving voor zijn publiek en medewerkers te zijn. We kunnen en willen altijd blijven leren hierin, en dat is ook de reden dat wij het belangrijk vinden om dit project in dialoog met de LHBTQIA+ gemeenschap te maken, met zowel LHBTQIA+ers in ons eigen team, als daarbuiten.

 

Geïnteresseerd?

We streven naar een diverse samenstelling van ons team, alle geïnteresseerden willen wij van harte uitnodigen om te reageren. Heb je vragen over deze functie, bijvoorbeeld omdat je qua toegankelijkheid bepaalde behoeftes hebt? Neem dan vooral contact op met Gaia van Egmond (zij/haar), projectleider: [email protected]; + 31 (0) 6 255 122 91.  

 

Reageer door uiterlijk maandag 2 september een beknopt CV en motivatie te mailen naar [email protected]. Voor deze functie zullen we enkele kandidaten op gesprek uitnodigen, deze gesprekken vinden plaats op donderdag 5 september.

 

Let op: De eerste sessie met de co-creatiegroep vindt plaats op op 1 of 3 oktober en daar dien je bij aanwezig te zijn. De overige co-creatie sessies vinden plaats op 17 oktober, 31 oktober en 14 november.