OPEN CALL: Queer Stitches Co-creatiegroep
19 Augustus 2024
Gezocht: Culturele professionals
In juni 2025 opent het TextielMuseum een tentoonstelling over hoe textiel een rol speelt in het werk van kunstenaars uit de LHBTIAQ+ gemeenschap. Daarin willen we niet alleen laten zien hoe textiel wordt ingezet in werk van actuele kunstenaars, maar ook een historisch perspectief bieden. Textiel heeft immers altijd een rol gespeeld in de zoektocht naar eigen identiteit, in het vormen van gemeenschappen en het verzet tegen gevestigde (gender, seksuele en intersectionele) normen. Dit verhaal kan het allerbest verteld worden door queer kunstenaars zelf. Daarom willen wij een co-creatiegroep samenstellen met culturele professionals die samen met ons deze tentoonstelling inhoudelijk willen vormgeven.
Foto: Patty van den Elshout
Als onderdeel van deze co-creatiegroep ga je in een aantal sessies de narratief, selectie van kunstenaars en de publieksbemiddeling van de tentoonstelling definiëren. Dit doe je samen met een (externe) programmaker/community organiser, de projectleider van de tentoonstelling Gaia van Egmond (zij/haar), de conservator van het TextielMuseum Adelheid Smit (zij/hen) en conservator in opleiding Lauren Hermans (zij/haar). Daarnaast breng je advies uit over de inhoudelijke voorbereiding van de tentoonstelling vanuit je eigen expertise; zowel in de bemiddelingsvorm als in de redactie van de teksten. We zijn op zoek naar vier diverse, intersectionele kunstprofessionals met verschillende vaardigheden voor deze co-creatiegroep. Daarnaast hebben we ook een vacature open staan voor één lokale programmamaker/community organiser die als gespreksleider zal optreden voor de co-creatiegroep (hier lees je meer over deze functie).
Detail van een gebreid werk van Yamuna Forzani. Foto: Tommy de Lange
In het kort ben jij:
- Een culturele professional (kunstenaar, curator, schrijver, onderzoeker), woonachtig in Nederland of Vlaanderen
Lees hieronder meer over de profielen die we zoeken* - LHBTQIA+ identificerend
- Textielliefhebber/gebruikt textiel als medium in je werk
- Beschikbaar voor vier inhoudelijke sessies van drie uur op: 1 of 3 oktober, 17 oktober, 31 oktober en 14 november.
Deelname houdt in:
- Meedenken over de verhaallijn en boodschap van de tentoonstelling
- Suggesties doen voor kunstenaars en makers die interessant zijn voor de tentoonstelling
- Na de opening van de tentoonstelling deelnemen aan een gezamenlijke evaluatie
Wij bieden:
- Alle leden van de co-creatiegroep krijgen ieder een honorarium van €2000,- (excl. BTW), daarnaast worden je reiskosten naar Tilburg vergoed.
- De diverse profielen* hebben daarnaast aanvullende wekzaamheden. Deze zullen apart worden besproken en afzonderlijk worden gehonoreerd.
- Uiteraard kun je tijdens de duur van de tentoonstelling gratis het museum bezoeken en deelnemen aan de events die aan de tentoonstelling gekoppeld zijn.
*Gezochte profielen:
- Onderzoeker/(kunst)historicus: De tentoonstelling wil de relatie tussen queerness en textiel in de kunst vanuit een historisch besef laten zien, met oog voor alternatieve vormen van generaties en (gekozen) familievorming. Tijdens het samenstellen van de tentoonstelling hou jij dit historisch kader voor ogen. In de aanloop naar de tentoonstelling adviseer je de conservator in het selecteren en vormgeven van de uiteindelijke objecten, verhalen en connecties in de tentoonstelling.
- Adviseur intersectionele identiteiten: De positie van LHBTQIA+ers wordt in de maatschappij niet alleen bepaald door gender en seksuele normen, maar ook door kolonialisme, racisme, xenofobie, ablism, klassisme en andere vormen van onderdrukking. Daarom is het opnemen van intersectionele perspectieven niet alleen belangrijk op een representatief niveau, maar moet het ook ingebed zijn in de opzet van de tentoonstelling. Jij brengt dat perspectief en denkt mee over de pluriformiteit van de selectie en verhalen in de tentoonstelling.
- Taaladviseur/redacteur: Tone of voice en inclusief taalgebruik zijn essentieel voor de publiekservaring. Jij hebt ervaring in tekstredactie en hebt knowhow van de toepassing van de juiste terminologie wat betreft gender, seksualiteit en de LHBTQIA+ gemeenschap. In deze rol adviseer je over hoe deze termen te hanteren (en indien gewenst uit te leggen) in de publieksteksten voor ons brede publiek. Je bent één van de redacteurs van de teksten en het is dus belangrijk dat je zowel de Nederlandse als Engelse taal uitstekend beheerst.
- Crafting spin in het queer web: We willen in dit project de verbinding zoeken met queer gemeenschappen die al bezig zijn met textiele (handwerk)technieken. We vinden het belangrijk dat het gemeenschapsperspectief ook terugkomt in de tentoonstelling. Jij adviseert tijdens de inhoudelijke sessies vanuit dit perspectief en vult het netwerk van de programmamaker eventueel aan in de voorbereiding voor de randprogrammering.
Herken je jezelf in meerdere profielen, of mis je juist een profiel dat volgens jou niet mag ontbreken? Schroom niet te reageren!
Foto: Josefina Eikenaar
Over ons
Het TextielMuseum is een dynamisch en creatief museum in bedrijf, gevestigd in een voormalige textielfabriek in Tilburg. Het is de enige plek ter wereld waar design, kunst, mode, erfgoed én innovatie op het gebied van textiel samenkomen. De combinatie van inspirerende tentoonstellingen, educatieve programma’s en het gespecialiseerde TextielLab voor het maken en innoveren van textiel maakt het museum uniek in zijn soort. In het TextielLab, het kloppende hart van het TextielMuseum, onderzoeken (inter)nationale kunstenaars en ontwerpers samen met onze experts de eindeloze mogelijkheden van textiel.
Het TextielMuseum zet zich in om een inclusieve en veilige omgeving voor zijn publiek en medewerkers te zijn. In de aanloop naar dit project volgen alle medewerkers van het museum een diversiteitstraining, het gastteam en rondleiders krijgen nog een verdiepende cursus voor deze specifieke tentoonstelling. We kunnen en willen altijd blijven leren hierin, en dat is ook de reden dat wij het belangrijk vinden om dit project in dialoog met de LHBTQIA+ gemeenschap te maken, met zowel LHBTQIA+ers in ons eigen team, als daarbuiten.
Geïnteresseerd?
We streven naar een diverse, intersectionele samenstelling van de co-creatiegroep, alle geïnteresseerden willen wij van harte uitnodigen om te reageren. Afhankelijk van de samenstelling van de co-creatiegroep, zal de voertaal tijdens de sessies waarschijnlijk Engels zijn.
Heb je vragen over deze open call, bijvoorbeeld omdat je qua toegankelijkheid bepaalde behoeftes hebt? Neem dan vooral contact op met conservator Adelheid Smit (zij/hen): [email protected] / +31 6 57 57 21 07
Meld je aan door uiterlijk 3 september een beknopt CV en/of portfolio en korte motivatie (max. 400 woorden) te mailen naar [email protected] o.v.v. het profiel/de profielen waar je op reageert.
Of bekijk:
Vacature Programmamaker/ community organiser