Sigrid Calon, TextielLab & Tilburg University ontwikkelen kunstwerk van Tilburgse bodem

30 Augustus 2021

Vanaf vandaag - de eerste dag van het academisch jaar - is het nieuwe kunstwerk Weaving Character van Sigrid Calon voor iedereen te bewonderen in CUBE, het onderwijsgebouw van Tilburg University. Het kunstwerk bestaat uit 30 geweven vlaggen en is ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen de Tilburgse kunstenaar, Tilburg University en het TextielLab. In Weaving Character speelt zowel de onderwijsvisie van de universiteit als het DNA van Tilburg als textielstad een rol.

Het ontwikkelproces van het kunstwerk is nu te zien in de tentoonstelling 'Makersgeheimen | Kunstenaars en ontwerpers in het TextielLab' in het TextielMuseum (t/m 8 mei 2022).  

17.1.jpeg

Sigrid Calon aan de machine in het TextielLab, foto: Josefina Eikenaar

Weaving character
Tegelijkertijd met de opening van het nieuwe onderwijsgebouw CUBE presenteerde Tilburg University haar onderwijsvisie, gebaseerd op de drie pijlers: Kennis, Kunde en Karakter. Met de opdracht aan Sigrid Calon wil de universiteit onderstrepen dat het naast kennis en kunde, het ontwikkelen van een cultureel besef, het “weven van karakter” hoog in het vaandel heeft staan. In het kunstwerk komen concepten als identiteit, verantwoordelijkheid en verwevenheid op een eigentijdse manier terug. Het werk bestaat uit een dertigtal geweven 'vlaggen' die gebaseerd zijn op de elementen uit het logo van de universiteit. Calon laat zien dat er met de elementen van het logo talloze vormcomposities te maken zijn, wat uitdrukking geeft aan het idee dat karakters weliswaar gevormd kunnen worden, maar van nature variëren.

Het 'verweven van karakter' is bovendien een metafoor voor de samenwerking van de universiteit met stedelijke partijen en met het DNA van de stad Tilburg als textielstad: de textielindustrie speelde een prominente rol in het ontstaan en ontwikkelen van de stad. De kunstcommissie van Tilburg University koos voor een kunsttoepassing waarin verwevenheid zowel de techniek als het onderwerp van het werk is.

 

Tilburgse samenwerking
Tilburg University werkte voor dit project intensief samen met het TextielLab, de professionele werkplaats van het TextielMuseum. Het TextielLab droeg kunstenaars aan uit het netwerk van het TextielMuseum, waarna de universiteit de Tilburgse Sigrid Calon selecteerde. Zij ontwikkelde het werk op de hi-tech weefmachines van het TextielLab, in nauwe samenwerking met de textielexperts en garenspecialisten van het lab. Ook het materiaal is van Tilburgse komaf: 'Weaving Character' werd gemaakt met 100% gerecyclede garens van het recyclebedrijf Wolkat. Waar de textiele projecten gemaakt in het TextielLab normaliter vaak geinstalleerd worden in exposities en publieke gebouwen over de hele wereld, zal dit kunstwerk voor iedereen te zien blijven in Tilburg. In het Cobbenhagengebouw van de universiteit is tevens een kleine expositie over het werk van Calon te zien.

 

Sigrid Calon
Sigrid Calon (1969) is opgeleid aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg waar ze textiele vormgeving studeerde. Ze werkt sinds 2005 als kunstenaar op het grensvlak van autonome en toegepaste kunst en ontwikkelde een eigen grafisch handschrift waarin ze speelt met abstracte vormen in verschillende technieken.