Museumweek: Kleurstof Familieweekend 9 & 10 april

9 Maart 2022

Op 9 en 10 april tijdens de Nationale Museumweek organiseert het TextielMuseum een feestelijk Familieweekend voor jong en oud om de nieuwe tentoonstelling 'Kleurstof' te openen. Kom zaterdag of zondag tussen 12:00 en 17:00 kleuren ruiken, horen én proeven in de expo en doe mee met een van de gratis kleurrijke workshops.

Textiel is overal om ons heen en altijd geverfd, denk maar aan je favoriete trui of de bank waar je op zit. Maar hoe wordt het eigenlijk geverfd? En hoe deden ze dat vroeger? In onze nieuwe expo ‘Kleurstof’ ontdek je waar de kleur in textiel vandaan komt en hoe het geverfd wordt. Bekijk hieronder wat er tijdens het Kleurstof Familieweekend allemaal te doen is.

Programma Familieweekend 9 en 10 april

Kleurstof tentoonstelling

12:00-17:00

In de tentoonstelling vind je een speciaal familiespel. Ga op ontdekkingstocht en volg het kleurenspoor waarin kleuren werkelijk tot leven komen. Hoeveel soorten blauw kun je ontdekken? Wist je dat het mooiste rood komt uit een schildluis die ook in voedsel zit? Ontdek het zelf in de expo ‘Kleurstof’.

Workshop Verffeestje

12:00-17:00, vrije inloop

We vieren de opening van de nieuwe tentoonstelling met een verffeestje. En bij elk feestje horen slingers! Help jij ons om samen één meterslange feestslinger te maken?

Workshop Knoop je sleutelhanger 

12:00-17:00, vrije inloop

Hoe kun je kleur toevoegen zonder te verven? Draai je eigen koord van textiel en kom erachter! Experimenteer met gekleurde garen, draai en maak jij jouw eigen sleutelhanger.

Workshop Kleuren van de natuur 

12:00-17:00, vrije inloop

Wist je dat je verf kan maken van bloemen en planten? Niet alleen om stoffen een kleurtje te geven, maar ook om op papier te verven. Neem een kijkje bij de workshop ‘Kleuren van de natuur’ en maak je eigen plantaardige kunstwerk.

Workshop Kleur je verfplant 

12:00-17:00, vrije inloop

Aan de tekentafel ontdek je meer over verschillende verfplanten terwijl je een kleurplaat maakt van je favoriete verfplant.

Workshop Wie kleuren wil moet zaaien 

12:00-17:00, vrije inloop

Heb je onze nieuwe tuin al gezien? Hier groeien geen gewone planten, maar verfplanten. Gebruik je groene vingers om aan onze zaaitafel alvast een begin te maken aan jouw eigen verfplanten tuin.

Kleurstof kindercolleges MuseumJeugdUniversiteit 

13:30-14:15, vrije inloop

Volg een van de speciale kindercolleges waarin we samen met een echte professor ontdekken hoe en wat kleur nou precies is. Word een echte kleurenexpert en kom alles te weten over het verven van stoffen met natuurlijke- en onnatuurlijke kleuren. Ook de nieuwste uitvindingen komen aan bod, zoals het verven met bacteriën, algen en schimmels. Alles draait om kleur!

  • 9 april kindercollege ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet: kleurenstoffen uit de geschiedenis’
  • 10 april kindercollege ‘De kleurenboerderij’

Praktische info

  • Het Familieweekend vindt plaats op 9 en 10 april van 12:00-17:00 uur in het TextielMuseum
  • Tijdens het Familieweekend gelden onze reguliere tarieven, dat betekent dat kinderen t/m 12 jaar gratis zijn, voor jongeren tussen 13-18 jaar betaal je €4,00 entree en voor volwassenen € 12,50
  • Alle activiteiten tijdens het Familieweekend zijn gratis
  • Bij slecht weer vinden alle workshops binnen in het museum plaats, maar wij hopen natuurlijk op een zonnetje!
  • Na het Familieweekend is ‘Kleurstof’ nog t/m 2 oktober 2022 te bezoeken