Elke dag activiteiten tijdens de herfstvakantie

28 September 2022

Van 22 tot 30 oktober 2022 is het herfstvakantie in het TextielMuseum! We vieren de vakantie met een feestelijke familieweek voor jong en oud rondom onze tentoonstelling ‘Kleurstof’. Kom je in de herfstvakantie kleuren ruiken, horen én proeven in de expo en doe je mee met een van de gratis kleurrijke workshops?

Textiel is overal om ons heen en altijd geverfd, denk maar aan je favoriete trui of de bank waar je op zit. Maar hoe wordt het eigenlijk geverfd? En hoe deden ze dat vroeger? In onze expo ‘Kleurstof’ ontdek je waar de kleur in textiel vandaan komt en hoe het geverfd wordt. Bekijk hieronder wat er tijdens de herfstvakantie allemaal te doen is.

Programma herfstvakantie 22-30 oktober

Tentoonstelling

Bezoek in de herfstvakantie de tentoonstelling ‘Kleurstof’. Hier vind je een speciaal familiespel. Ga op ontdekkingstocht en volg het kleurenspoor waarin kleuren werkelijk tot leven komen. Hoeveel soorten blauw kun je ontdekken? Wist je dat het mooiste rood uit een piepklein insect komt? Deze kleurstof wordt ook in roze koeken gebruikt. Ontdek het allemaal in de expo ‘Kleurstof’.

Activiteiten

Tijdens de herfstvakantie is er elke dag iets te doen. Alle activiteiten en workshops zijn gratis toegankelijk en worden begeleid door museumdocenten.. Wel is een entreeticket nodig. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen, bekijk hier alle andere entreeprijzen. Het programma wisselt per dag, in het museum zie je wat er die dag op het programma staat. Je kunt gedurende de dag op elk moment aansluiten.

Workshop: Verffeestje

Vrije inloop

We vieren de herfstvakantie met een verffeestje. En bij elk feestje horen slingers! Help jij ons om samen één meterslange feestslinger te maken?

Workshop: Knoop je sleutelhanger

Vrije inloop

Hoe kun je kleur toevoegen zonder te verven? Draai je eigen koord van textiel en kom erachter! Experimenteer met gekleurde garen, draai en maak jij jouw eigen sleutelhanger.

Workshop: Kleuren van de natuur

Vrije inloop

Wist je dat je verf kan maken van bloemen en planten? Niet alleen om stoffen een kleurtje te geven, maar ook om op papier te verven. Neem een kijkje bij de workshop ‘Kleuren van de natuur’ en maak je eigen plantaardige kunstwerk.

 

Workshop: Kleuren pluizen

Vrije inloop

Aan de tekentafel ontdek je meer over de tentoonstelling ‘Kleurstof’ terwijl je aan de hand van een kunstwerk uit de expo zelf op kleurenonderzoek gaat.

 

Workshop: Wie kleuren wil moet zaaien

Vrije inloop

Heb je onze tuin al gezien? Hier groeien geen gewone planten, maar verfplanten. Gebruik je groene vingers om aan onze zaaitafel alvast een begin te maken aan jouw eigen verfplanten tuin.

Kindercollege: Verweven kleuren

23 en 30 oktober van 13:30-14:15, vrije inloop

Je hebt vast wel eens een kleurrijk tafelkleed gezien waarop zelfs afbeeldingen staan. En als je wel eens in een kasteel of museum bent geweest dan heb misschien wel eens zo'n kleed aan de muur zien hangen, als een echt kunstwerk. Op deze wandkleden worden hele verhalen afgebeeld met talloze kleuren en vormen. Maar hoe maak je nou eigenlijk een stof met kleuren én vormen erin? Je kunt zo'n enorm wandkleed met de hand weven. Of als je wat minder geduldig bent gebruik je een moderne weefmachine, zoals die in ons TextielLab. Maar zo'n machine kan maar 12 kleuren garens tegelijk gebruiken. Hoe maak je dan toch zo'n prachtig wandkleed met een kleurrijke tekening erop? Weefexpert Stef Miero weet precies hoe dat moet en vertelt het je in zijn kindercollege 'Verweven kleuren'. Stel al je vragen aan deze tovenaar met textiel!

Door de ogen van

Aanmelden bij binnenkomst

Bezoek het museum door de ogen van medebezoekers. Bekijk het museum van een andere kant, ontdek hun favoriete plekjes en verruim je blik. Het is steeds een verrassing welke bezoeker je mee op pad neemt!

 

 Praktische info

  • De activiteiten in de herfstvakantie vinden elke dag plaats tussen 22 en 30 oktober 2022
  • Het museum is geopend volgens de reguliere openingstijden
  • Tijdens de herfstvakantie gelden onze reguliere tarieven, dat betekent gratis entree voor kinderen t/m 12 jaar, entreetickets voor jongeren tussen 13-18 jaar kosten €4,00 en voor volwassenen €12,50
  • Alle bovengenoemde activiteiten tijdens de herfstvakantie zijn gratis
  • Na de herfstvakantie is ‘Kleurstof’ nog t/m 13 november 2022 te bezoeken