Gedachtespinsels: behind the scenes
20 Mei 2021
In ‘Gedachtespinsels’ presenteren we op unieke wijze de hoogtepunten uit het oeuvre van Kiki van Eijk. Kiki werkte samen met decor- en ruimtelijk ontwerper Theun Mosk - die bekend staat om zijn opvallende ontwerpen voor theaterproducties en zijn onafhankelijke installaties - om een ervaring te creëren die de zintuigen prikkelt. Samen dagen ze je uit om in de wondere wereld van Kiki te stappen en haar ontwerpen op een speelse wijze te ontdekken.
Foto: Willeke Machiels
“De ervaring die Theun Mosk heeft opgedaan in de theaterwereld is verweven met de tentoonstelling." - Kiki van Eijk
Creatieve kruisbestuiving
Tijdens de totstandkoming van de tentoonstelling ‘Gedachtespinsels’ kwamen verschillende manieren van denken samen door de expertise van ontwerper Kiki van Eijk, decorontwerper Theun Mosk en conservator Suzan Russeler van het TextielMuseum te combineren. Volgens Kiki van Eijk heeft deze creatieve kruisbestuiving de publieksbeleving van de tentoonstelling sterk verbeterd: “De ervaring die Theun Mosk heeft opgedaan in de theaterwereld is verweven met de tentoonstelling. Hij ontwierp lichteffecten die steeds op een onverwachte manier verschuiven. Dit stimuleert bezoekers om van focus te veranderen en spelenderwijs dingen te ontdekken die ze nog niet eerder hebben opgemerkt. Op deze manier lijkt de tentoonstelling veel ruimer te zijn en wordt deze door iedere bezoeker anders beleefd.”
Foto: Willeke Machiels
De perfecte harmonie
Als scenograaf is het de taak van Theun Mosk om in een ruimte een totaalbeleving vorm te geven om een verhaal tot leven te brengen voor het publiek, of het nu gaat om het verhaal van een opera, theatervoorstelling of een museumtentoonstelling.
Theun over zijn rol in deze tentoonstelling: “Voor een theatervoorstelling ontwerp ik de mise-en-scène voor de acteurs en regisseurs. In deze tentoonstelling doe ik hetzelfde, maar dan voor de museumbezoeker. De ruimtelijke vormgeving van een tentoonstelling is voor mij dus meer dan alleen het bepalen van de kleur van de wanden. Het is de perfecte harmonie tussen licht en geluid die een heel andere beleving van de tentoongestelde werken creëert.”
Foto: Willeke Machiels
De signatuur
Theun Mosk ziet een sterke vergelijking tussen zijn werk en de visie van Kiki van Eijk als ontwerper: “Veel kunstenaars en ontwerpers gebruiken een terugkerende techniek of methode om hun eigen signatuur te creëren. Bij Kiki is dit anders, ze werkt vanuit een fascinatie voor een bepaald materiaal en onderzoekt vervolgens diepgaand hoe ze dat materiaal vorm kan geven en het haar eigen kan maken. Dit resulteert in zeer diverse werken. Deze aanpak spreekt mij als scenograaf aan, ik ontwerp decors voor totaal verschillende doeleinden, maar er is altijd een signatuur. ”
De verschillende 'werelden' die Kiki van Eijk met haar ontwerpen creëert, inspireerden Theun Mosk om de ruimte van de tentoonstelling vorm te geven: “In het begin was het idee van het TextielMuseum en Kiki om haar werk chronologisch te presenteren. Ik pleitte voor secties met één soort materiaal of werk; wandtapijten samen in de ene ruimte, keramiek in een andere, om het contrast tussen de verschillende werelden die Kiki creëert te versterken.”
Wil je meer weten over ‘Gedachtespinsels’? Lees meer over de tentoonstelling. Kan je niet wachten om de wondere wereld van Kiki van Eijk zelf te ontdekken? De tentoonstelling loopt nog tot 12 september 2021 (bekijk de pagina voor de momenteel geldende corona maatregelen).