OVER HET MUSEUM

Doorontwikkeling TextielMuseum

Het TextielMuseum wil zoveel mogelijk mensen verwonderen met textiel. We hebben ambitieuze plannen om te verbouwen. Dat is nodig omdat het museumgebouw niet meer voldoet aan de behoeftes van de museumbezoekers en de makers van vandaag en morgen. We willen een plek creëren waar iedereen – van jong tot oud, en van professionele maker tot bezoeker – kan ontdekken, maken, leren en ontmoeten. Bovendien zien we een geweldige kans om een aanjager te zijn in de ontwikkeling van het Museumkwartier tot het volgend bruisende stadsdeel van Tilburg.

Video over de impact van het TextielMuseum, nu en in de toekomst. Animatie: Extrafazant

 

Tilburg Textielstad toen, nu én in de toekomst

Tilburg is gevormd door zijn textiele verleden. Vandaag de dag speelt textiel nog steeds een belangrijke rol in ieders leven. Textiel is namelijk overal om je heen: je draagt het en het maakt onderdeel uit van ons interieur. Al eeuwenlang wordt textiel gebruikt om verhalen te verbeelden. En textiel levert ons innovatieve technische oplossingen binnen allerlei domeinen, van de medische wereld tot de auto industrie. Vanuit het unieke concept van het TextielMuseum – museum en werkplaats inéén – maken we vanuit de Tilburgse textielhistorie de stap naar het heden en de toekomst van textiel. Door een verbouwing kunnen we onze dromen waarmaken en Tilburg textielstad beleefbaar maken; toen, nu én in de toekomst.

Kunstenaar Otobong Nkanga en productontwikkelaar Stef Miero in het TextielLab de werkplaats van het TextielMuseum, foto: Willeke Machiels

 

Museum voor de toekomst

We willen de ruimte bieden aan het groeiend aantal bezoekers en makers, de publieksbeleving verbeteren, nieuw familie-aanbod toevoegen en de tentoonstellingsruimtes verbeteren. We verbeteren de algehele inrichting en routing door het museum zodat het textielverhaal op een heldere én aansprekende manier kan worden verteld. We werken toe naar 100.000 bezoekers per jaar. Ook de renovatie en verduurzaming van de rijksmonumentale voormalige textielfabriek – hét icoon van de Tilburgse textielindustrie – is onderdeel van de plannen.

Familiespel in tentoonstelling ‘Kleurstof’, foto: Merel van Dooren

 

Makershart van de stad

Bovendien kijken we verder dan onze eigen muren. We willen het museumterrein meer openen naar de buurt en hier plek bieden aan gelijkgestemden. Samen met partners en de gemeente onderzoeken we of we het naastgelegen Drögepand – dat momenteel tijdelijk gebruik kent – kunnen herbestemmen. De diversiteit aan partijen zal het museumterrein aantrekkelijker en dynamischer maken voor makers, bedrijven, bezoekers en buurtbewoners. Met dit creatieve makershart wordt invulling gegeven aan het beleid van de stad Tilburg als #stadvanmakers, op een manier die perfect aansluit bij de oorspronkelijke functie van de textielfabriek: een plek waar bedrijvigheid, creativiteit en vakmanschap samenkomen.

“Deze wijk, die vanuit het verleden natuurlijk textiel ádemt, verdient het.”

– Mariette van Dooren, buurtbewoner

 

Eerste verkenningen van potentie herontwikkeling TextielMuseum en omgeving in Tilburg, schets door Mecanoo architecten juni 2022

 

Tilburg kiest Mecanoo architecten

In het voorjaar van 2022 selecteerde een commissie, bestaande uit onder andere de gemeente Tilburg en het museum, Mecanoo architecten en ingenieursbureau ABT voor het ontwerpend onderzoek ten behoeve van de herontwikkeling van het TextielMuseum en omgeving (lees hier meer). De komende periode werken zij samen met betrokkenen, partners en omwonenden aan het verder uitwerken van de plannen. Voor de zomer van 2023 wordt het besluit verwacht over de daadwerkelijke herontwikkeling.

 

We zijn al begonnen!

Ondertussen zijn we alvast begonnen met het uitvoeren van een aantal plannen op het gebied van onze programmering. Voor makers hebben we onder andere ons machinepark uitgebreid en ontwikkelden we een online platform voor kennisdeling, mogelijk gemaakt door de structurele bijdrage van het ministerie van OCW. En ook bezoekers kunnen nu maken in het TextielLab: in de Design Studio kunnen zij hun eigen sokken ontwerpen en van de machine zien rollen. Deze nieuwe vaste activiteit is mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij en Fonds21. Met de tentoonstellingsprogrammering nieuwe stijl richten we ons op actuele, maatschappelijke thema’s in de wereld van textiel. Ook experimenteren we met aanbod voor een jonger publiek.