Ontdek

Bibliotheek

Midden in het TextielMuseum bevindt zich de grootste in textiel gespecialiseerde bibliotheek van Nederland. Een ruimte voor iedereen met een hart voor textiel, zowel professioneel als hobbymatig.

 

Unieke collectie textiel literatuur

Wat de bibliotheekcollectie bijzonder maakt zijn de 20.000 boeken en een grote reeks aan tijdschriften met thema’s als textielindustrie, textieltechniek, beeldende kunst en textielvormgeving. Zowel over kunsthistorische onderwerpen als over de allernieuwste materialen en technieken is er informatie te vinden. Daarnaast is er documentatie en zijn er archieven van kunstenaars, vormgevers en diverse textielbedrijven. Via het collectiezoeksysteem kun je online zoeken in de bibliotheekcatalogus.

De bibliotheek van het TextielMuseum ondersteunt textielstudenten, vormgevers en kunstenaars bij hun studie, hun professionele ontwikkeling en de uit te voeren projecten in het TextielLab. Ook middelbare scholieren en andere bezoekers kunnen terecht om zich te verdiepen in alles wat te maken heeft met textiel.

 

Researchproof

De bibliotheek is een ruime en transparante studeerkamer. Het is een rustige plek gecreëerd om te kunnen lezen en studeren. In de bibliotheek zijn daarom verschillende lees- en werkplekken voor bezoekers. Er is Wi-Fi en stroom voor je laptop. Ook zijn er ruime werkplekken speciaal voor groepen ingericht. Medewerkers van de bibliotheek werken eveneens in de studeerkamer, zodat zij bezoekers in een informele sfeer wegwijs kunnen maken in de bibliotheek. Het is kortom een sfeervolle bibliotheek waar men prettig kan researchen, browsen en bladeren.

 

Stalenkamer

In de Stalenkamer wordt een selectie van stalenboeken, bunches en mappen uit de museum- en bibliotheekcollectie bewaard. Deze archiefstukken kunnen in de bibliotheek bestudeerd worden. Bijvoorbeeld:

  • Huishoudtextiel, in het bijzonder damast van bedrijven als E.J. van Dissel & Zonen (Eindhoven) en W.J. van Hoogerwou & Zonen (Boxtel)
  • Interieurtextiel van bedrijven als Weverij De Ploeg, Schellens & Marto en Léo Schellens & Co.
  • Stalen van handwerktechnieken en oude handwerkboeken
  • Stalenboeken uit de textielindustrie, voornamelijk van Tilburgse bedrijven als AaBe, Mommers & Co., Franken en van de Textielschool

 

Textielwarenkast

Het verhaal van grondstof tot eindproduct wordt verteld in deze bijzondere kast. In 24 lades zitten 24 grondstoffen, van katoen tot fleece. Halffabricaten en eindproducten zijn ook te zien en te voelen. Bovenop de kast staan bijzondere grondstoffen onder plexiglazen stolpen. De Textielwarenkast sluit aan op de Garenbank in het TextielLab, die commerciële garens en hun toepassingsmogelijkheden laat zien.

De Textielwarenkast is ingericht door Simone de Waart, Material Sense.

 

Faciliteiten

De bibliotheek van het TextielMuseum kent de volgende faciliteiten en regels.

Werkplekken

  • Zes werkplekken voor individuele bezoekers met laptopaansluitingen
  • Twee computers voor bezoekers
  • Achttien werkplekken voor groepsbezoek

Reproductie

  • Fotokopieën maken (0,10 EURO per kopie)
  • Foto´s maken (zonder flits en statief, alleen voor eigen gebruik)

Uitlenen en aanvragen

  • Geen uitleen aan derden
  • Materiaal uit de Stalenkamer kan aangevraagd worden bij één van de medewerkers.
  • Materiaal uit het depot van de bibliotheek (archiefcollecties, historische en antiquarische boeken, jaargangen van tijdschriften, stalenboeken en werkschriften van de Textielschool) moet liefst één werkdag van tevoren aangevraagd worden via e-mail of telefoon. Bij materiaal uit het depot start de plaatscode met 6:, 7:, T of A.
  • Materiaal uit de museumcollectie kan niet aangevraagd worden via de bibliotheek. Raadpleeg hiervoor de veelgestelde vragen.