Wool March
Loop je mee?
Op zaterdag 21 december staat op ons terrein een grote kudde schapen klaar voor een tocht door het centrum van Tilburg. Iedereen is van harte welkom om deel te nemen aan deze wollige wandeling, waarmee aandacht wordt gevraagd voor ondermeer wol, schapen en herders.
De Wool March is een initiatief van ontwerper en wolonderzoeker Cynthia Hathaway en herder Bart van Ekkendonk, waamee ze de herwaardering van wol onder de aandacht willen brengen. Helaas is wol in Nederland tegenwoordig bijna niets meer waard en wordt het zelfs gezien als afvalproduct. Het is namelijk het goedkoper de vachten na het scheren weg te gooien of te vernietigen, dan ze te verkopen en verwerken.
Daar moeten we verandering in brengen! Dus haal je mooiste wollen trui uit de kast en meld je gratis aan voor deze mars.
Praktische info
- Programma: De Wool March start om 12.00u bij het TextielMuseum. Na een kort openingswoordje zal de kudde onder leiding van de herders vertrekken richting het centrum. De exacte route blijft nog even een verrassing, maar is geen ronde. We eindigen de toch dus niet bij het TextielMuseum. Uiteraard nodigen we alle wandelaars uit om terug te keren naar de start, om lekker op te warmen in ons café of de tentoonstellingen.
- Voor wie: Iedereen is welkom om mee te lopen. Houdt er rekening mee dat de schapen enthousiast zijn en flink doorlopen. Voel je vrij om later bij de stoet aan te sluiten of deze voortijdig te verlaten.
- Dresscode: Trek je mooiste wollen trui, muts of sokken aan!
- Aanmelden: Deelname is gratis, maar laat ons alsjeblieft weten dat je meeloopt door het aanmeldformulier in te vullen. Je ontvangt dan binnenkort een mail met meer informatie.
- Let op: Honden meenemen naar de Wool March is niet toegestaan, ook niet als ze aangelijnd zijn. Dit verstoort de herdershonden en de schapen.
Over wol en de schapen
In Nederland worden schapen voornamelijk gehouden voor het vlees of om te grazen. Hun wol wordt als onbruikbaar beschouwd en het overgrote deel wordt weggegooid of verbrand. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven, kunstenaars en initiatieven die de waarde van deze wol inzien. Denk maar aan Marjo van Schaik en Dasha Tsapenko wiens wollen kunstwerk recent te zien was in 'Makers on materials' of The Knitwit Stable die mooie garens maken van Nederlandse wol.
De kudde schapen die meeloopt op 21 december is afkomstig van veehouderij de Lachende Ooi uit Loon op Zand. Zij zijn gespecialiseerd in landschapsbeheer door inzet van schaapskuddes. Schapenbegrazing is een natuurlijk en eeuwenoud proces dat vele voordelen kent voor de natuur.
De Wool March is geïnspireerd op transhumance (veetrek). Dit is het verplaatsen van vee, bijvoorbeeld tussen verschillende weiden vanwege de seizoenen, of als onderdeel van een nomadisch bestaan. Een bijkomend gevolg van deze trek, is dat schapen onder andere zaden meedragen in hun vacht. Deze worden door de tocht onbedoeld en ongemerkt verspreid, wat bijdraagt aan biodeiversiteit.
Deze mars is volgens Cynthia een wereldwijde activering van voeten, hoeven, handen en harten om te leren hoe we behendiger over de planeet kunnen bewegen en weiden kunnen creëeren voor mens en dier.