UITVERKOCHT: Symposium Threads of Innovation

Tijdens het symposium Threads of Innovation blikken we terug op vier jaar aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) in ons TextielLab. Op maandag 2 december vieren we de transformerende kracht van textielinnovatie, waarbij vakmanschap en technologie op unieke wijze samenkomen. Laat je inspireren door spraakmakende projecten, luister naar toonaangevende experts en ontdek de toekomst van textiel.

Van duurzame praktijken tot digitale vooruitgangen, dit symposium biedt een unieke kans om te verbinden, te leren en deelgenoot te worden van de voortdurende revolutie in de textielindustrie. Dieter van den Storm van MAD Brussel zal de plenaire sessie van Threads of Innovation modereren. Het programma is nog volop in ontwikkeling, maar maak hieronder alvast kennis met aantal van de sprekers:


Henrik Vibskov met een van de eerste gebreide stalen van zijn R&D project. Foto: Patty van den Elshout

 

Henrik Vibskov is een gerenommeerde modeontwerper en multidisciplinair kunstenaar, bekend om zijn innovatieve benadering van textiel en mode. Als een sleutelfiguur in de hedendaagse mode verlegt Vibskov de grenzen van traditioneel vakmanschap door experimentele ontwerpen en gedurfde patronen. Met zijn unieke perspectief heeft hij bijgedragen aan tal van creatieve projecten die kunst en mode combineren. Tijdens Threads of Innovation zal Henrik inzichten delen uit zijn creatieve R&D-proces en verkennen hoe hij onconventionele materialen en technieken combineert.

2.png
Otobong Nkanga aan de grootste weefmachine in ons TextielLab. Foto: Willeke Machiels

 

Otobong Nkanga is een multidisciplinaire kunstenaar wiens werk zich uitstrekt over performance, tekenen, fotografie en textielkunst. Als mentor van het Advanced Textile Program (ATP) brengt ze haar uitgebreide ervaring en unieke perspectief over op de deelnemers. Nkanga zal deelnemen aan boeiende gesprekken met de ATP-deelnemers, waarbij ze haar expertise deelt en hen begeleidt in hun creatieve processen. Door haar mentorschap wil ze nieuwe manieren van denken over textiel, materialen en de verhalen die ze met zich meedragen, inspireren.


Stalen uit het R&D project over weven met metaal i.s.m. DRIFT. Foto: Patty van den Elshout

Drift is een vooruitstrevend ontwerpstudio, opgericht door Lonneke Gordijn en Ralph Nauta en staat bekend om hun innovatieve benadering van kunst en technologie. De studio combineert natuur en technologie in betoverende installaties en sculpturen die de grenzen van kunst uitdagen. Tijdens Threads of Innovation zal DRIFT hun creatieve proces bespreken en inzicht geven in hoe ze materialen, technologie en design integreren.

3.png
Foto: Josefina Eikenaar

 

Hebe Verstappen is Hoofd van het Textiellab. Met een achtergrond in de maakindustrie en een opleiding in de richting van kunstgeschiedenis, vormgeving en educatie heeft Hebe kennis van maakprocessen in relatie tot de huidige creatieve industrie. Hebe zet de visie en beleid van het TextielLab uiteen en verbindt ze makers, onderwijs- en kennispartners, de industrie en de mogelijkheden van het TextielMuseum en het TextielLab met elkaar.

Proeftuin

Na de plenaire ochtendsessie onder leiding van Dieter van den Storm, kun je vanaf 12.00 uur genieten van een heerlijk lunchbuffet verzorgd door fooddesigner Eylien Lommen van LEF (Let's Explore Food).

TM-Symposium-Timetable-Instagram.jpg

Ook opent om die tijd het Proeftuinprogramma, waarbij je je eigen middag kunt samen stellen. Verspreid door het museum en het TextielLab vind je diverse sessies, demo’s en boeiende talks over onderwerpen als weven, breien, passement, duurzaamheid en nog veel meer. Daarnaast presenteren we van 14.00 tot 15.30 uur de eindresultaten van het Advanced Textile Program (ATP). 

Mis ook niet de kans om de nieuwe tentoonstelling 'SHAPE – body, fashion, identity' te bezoeken, of de expo's 'Makersgeheimen #4' en 'Drogen met design – Kitty van der Mijll Dekker X Vera Roggli', die verschillende facetten van vakmanschap en design belichten.

Borrel

Natuurlijk sluiten we samen de dag af met een gezellige netwerkborrel, waar je de perfecte gelegenheid hebt om in gesprek te gaan met andere deelnemers en experts.

Blijf op de hoogte via Instagram of schrijf je in voor onze TextielLab nieuwsbrief.