TEXTIELLAB

TextielLab voor studenten

Het TextielLab geeft genoeg stof tot nadenken. Zo ondervinden de tientallen studenten die we jaarlijks begeleiden op diverse stage- en werkervaringsplekken. Het TextielLab geeft die studenten de kans om in de werkplaats te werken en gebruik te maken van alle technieken, materialen en de kennis van de aanwezige specialisten.

Op maat gesneden leerstof

Het TextielLab is een plek voor ontwikkeling, waar niet alleen de professional prima gedijt, maar waar zeker ook studenten welkom zijn. Zij kunnen hier gebruik maken van de technieken: passement, borduren en lasersnijden. De technieken breien en weven zijn alleen toegankelijk voor studenten in het laatste jaar van hun opleiding. Hiervoor geldt een selectieprocedure en de stages duren drie tot zes maanden. Voor borduren en laseren zijn er stages van een maand.

De beschikbare plekken zijn voor studenten die aan een textiel-, mode,- of design academie studeren, maar ook voor studenten die recentelijk zijn afgestudeerd of studenten die ervaring willen opdoen binnen hun discipline. Op de geselecteerde projecten hanteert het TextielLab voor studenten een gereduceerd tarief. 

 

Selectie bij breien en weven

We selecteren ca. 8 projecten (per academiejaar) die tegen gereduceerd tarief worden uitgevoerd in het TextielLab. De selectieprocedure is open voor studenten die in hun laatste jaar van de opleiding zitten. Studenten kunnen voor 15 oktober een aanvraag indienen. Deze aanvraag bestaat uit een heldere, beknopte beschrijving van het project incl. beeldmateriaal en/of schetsontwerp, een CV, portfolio en motivatie waarom de student in het TextielLab wil werken. Houd s.v.p. onderstaande richtlijnen aan:

  • CV, maximaal 1 A4
  • Portfolio, maximaal 5 pagina’s
  • Projectomschrijving, maximaal 500 woorden
  • Beeldmateriaal project, maximaal 5 pagina’s

De selectiecommissie selecteert de aanvragen van studenten. Deze commissie bestaat uit een groep van technische en creatieve specialisten van het TextielMuseum waaronder conservatoren en productontwikkelaars. Houdt er rekening mee dat er veel aanvragen worden gedaan. Aanvragen waarvan beeldmateriaal of portfolio ontbreekt, worden niet in behandeling genomen. De investering voor de student bedraagt doorgaans minimaal € 700,- excl. BTW.

Werkperiode TextielLab: november, december 2021