The Art of Lace – haute couture van Chanel tot Iris van Herpen

16 November 2019 T/M 6 September 2020

Van Beyoncé tot koningin Máxima, kant is volop in de mode. ’s Werelds grootste modehuizen en –ontwerpers laten nu in een unieke tentoonstelling tientallen verfijnde creaties met kant zien. Voor het allereerst in Nederland, rechtstreeks van de catwalk.

In ‘The Art of Lace’ krijg je een exclusief kijkje achter de schermen van high fashion. Meer dan veertig stukken worden tentoongesteld van grote namen als Alberta Ferretti, Balenciaga, Chanel, Dior, Jean Paul Gaultier, Iris van Herpen, Louis Vuitton, Maison Margiela, Schiaparelli en Yiqing Yin. Ontdek hoe modeontwerpers samen met kantmakers nieuwe toepassingen in haute couture creëren en ervaar de veelzijdigheid van kant.

Photo-William-van-der-Voort-i.o.v.-TextielMuseum-2019-001-129-1.jpg
Bezoekers tijdens de luistertour in de tentoonstelling. Foto: William van der Voort.
Photo-Josefina-Eikenaar-TextielMuseum-2019-001-041.jpg
Ontwerper: Louis Vuitton. Cruise collectie 2018.

 

 

  • Zaaloverzicht tentoonstelling. Foto: William van der Voort

    Zaaloverzicht tentoonstelling. Foto: William van der Voort

  • Ontwerper: Jean Paul Gaultier. Collectie: Haute Couture Herfst/Winter 2016. Foto: Josefina Eikenaar.

    Ontwerper: Jean Paul Gaultier. Collectie: Haute Couture Herfst/Winter 2016. Foto: Josefina Eikenaar.

Innovatie in kant

Kant kent vele vormen. Centraal in ‘The Art of Lace’ staat het Franse Leavers kant en de samenwerking tussen specialistische kantmakers en innovatieve modeontwerpers. Leavers kant wordt geweven en oogt delicaat, maar is anders dan gebreid kant goed bestand tegen rafelen. De veelzijdigheid van het textiel heeft modeontwerpers geïnspireerd om bijzondere creaties te maken. Zo lamineerde Karl Lagerfeld kant voor een collectie voor Chanel en gebruikte Iris van Herpen een lasersnijder om een kantpatroon met een 3D-effect na te bootsen. ‘The Art of Lace’ toont zo de nieuwste trends in kant binnen haute couture.

 

Een blik achter de schermen bij de kantmakers en couturiers: van het ontwerp- en maakproces tot het eindproduct, klaar voor de catwalk.

 

07_TheArtofLace-e1570796528902.jpg
Ontwerper: Maison Margiela. Collectie: Haute Couture Herfst/Winter 2012 collecti. Foto: Fred Collier | Ville de Calais (Haute Dentelle).

Een blik achter de schermen

In de tentoonstelling krijg je een exclusief kijkje achter de schermen van de haute couture. Waar modehuizen normaal gesproken hun leveranciers en technieken geheimhouden, laat deze expositie per modestuk het volledige ontwerp- en maakproces zien, met video’s en samples die aangeraakt mogen worden. Of luister mee met gesprekken tussen Cécile Narinx (modejournalist van de Volkskrant) en Jasmijn Bergisch (assistent hoofd atelier bij Viktor&Rolf). In een speciale luistertour ontdek je meer over haute couture, uitgebreide toepassingen van kant, het bijzondere maakproces en meer.

Sneak preview luistertour

Workshops & Masterclasses

Ook kun je in het TextielMuseum zelf aan de slag met kant. Maak bijvoorbeeld zeefdrukken met kant, of creëer je eigen broche, sieraad of haar accessoire. Het volledige aanbod en meer informatie vind je onder workshops en masterclasses.

10_TheArtofLace-e1570796569886.jpg
Ontwerper: Jean Paul Gaultier. Collectie: Haute Couture Herfst/Winter 2016 collectie. Foto: Robin(Haute Dentelle).

Modecurator Sylvie Marot

De tentoonstelling ‘The Art of Lace’ is een bewerking van ‘Haute Dentelle’, gemaakt en gepresenteerd in het Cité de la Dentelle et de la Mode (Calais, Frankrijk) van juni 2018 tot januari 2019. De expositie is samengesteld door de Franse modecurator Sylvie Marot. Ze is auteur van verscheidene boeken over mode en ontving in 2017 de Grand Prix du Livre de Mode voor de catalogus Anne Valérie Hash ‘Decrayonner’.

Bij de tentoonstelling hoort de rijk geïllustreerde publicatie Haute Dentelle, samengesteld door Sylvie Marot. Deze publicatie biedt een mooi fotografisch overzicht van de stukken in de tentoonstelling en bevat exclusieve interviews met verschillende haute couture modeontwerpers. De tweetalige publicatie (Frans & Engels) is hier te koop voor 35 euro en vanaf de tentoonstelling in de TextielShop.

 
 
tentoonstellingen

1 / 3