Stories – Dutch Design damast

11 November 2017 T/M 4 November 2018

Insecten die over de rand van je tafel heen kruipen of een dreigende wolkenlucht die langs je bord opdoemt, terwijl je je mond afveegt aan een servet met calorieëntabellen.

Aan een tafel, gedekt met mooi Dutch Design tafelgoed verveel je je geen minuut. De verhalen die het prijsgeeft leveren ook gespreksstof op bij je tafelgenoten. Geniet er van in de expositie Stories | Dutch Design Damast. Vanaf 11 november te zien in de DamastWeverij van het TextielMuseum.

Hoewel verhalende ontwerpen van alle tijden zijn, nemen ontwerpers die sinds de jaren 1990 het Dutch Design wereldberoemd hebben gemaakt, vaak verhalen als startpunt voor hun werk.

Soms komen die uit hun eigen persoonlijke geschiedenis voort zoals bij het van oorsprong Italiaanse ontwerpersduo Formafantasma. Het tafelgoed ‘Lowlands’ grijpt terug op de herinnering aan hun schooltijd, waarin hen wordt verteld dat het beneden zeeniveau gelegen Nederland aan een ramp ontsnapt door een klein jongetje, dat met zijn duim een gaatje in de zeedijk dichthoudt. De zee speelt dan ook een hoofdrol in dit tafellinnen.

Referenties aan vakmanschap, tradities en aan historische verhalen spelen als een rode draad door veel Dutch Design damast. Studio Minale Maeda, gevestigd in Rotterdam, laat zich voor tafelgoed inspireren door een fraai art nouveau patroon, maar geeft er wel een eigen twist aan. Door motieven telkens een fractie te verschuiven wordt een illusie van beweging geschapen. Net zoals bij de totstandkoming van de eerste films.

Sommige ontwerpers beklemtonen de oorsprong en het ontstaan van een product. Dat kan de vezel zijn, de kleurstof of de toegepaste techniek. Christien Meindertsma kocht jaren geleden de oogst van een compleet kavel vlas en maakte er textiel, olie, verf en papier van. Haar tafelgoed is niet alleen uitgevoerd in haar ‘eigen’ linnen, maar ook het dessin vertelt wat de bron van de vezels is: het laat luchtfoto’s zien van het kavel waar het vlas op groeide.

TEXTIELLAB

Alle tafelgoed in de tentoonstelling is uitgevoerd op de weefmachines van het TextielLab, de werkplaats van het TextielMuseum. Dit proces wordt op de voet gevolgd en gedocumenteerd. Schetsen, ontwerpen, proefjes en filmpjes die het ontwerpproces illustreren, maken deel uit van de tentoonstelling.

UIT DE TEXTIELSHOP

In de TextielShop van het museum kun je divers Dutch Design tafelgoed kopen. Onder het eigen label van het TextielMuseum, by TextielMuseum, worden elk jaar nieuwe designproducten uitgebracht. Dit jaar werd  samengewerkt met Studio Job, die verrassende nieuwe plaids en een serie theedoeken ontwierp.

tentoonstellingen

1 / 3