Makersgeheimen #2 – kunstenaars en ontwerpers in het TextielLab

21 mei 2022 t/m 18 juni 2023

‘Makersgeheimen’ is terug met een 2e editie! We nemen je opnieuw mee achter de schermen van het maakproces van een 10-tal makers die in 2021 en 2022 in het TextielLab hebben gewerkt. Ontdek hoe hun ideeën worden geboren en alle stappen die ze hebben genomen om tot het uiteindelijke werk te komen. Volg de kunstenaars en ontwerpers vanuit hun studio tot in het lab waar de samenwerking met onze specialisten begint.

Deel tentoonstelling

Studio Mercedes Azpilicueta, foto: Envisions

Makers, experts én machines gaan tot het uiterste

In ‘Makersgeheimen #2’ ervaar je hoe de ideeën van de makers worden geboren en waar ze in intensieve samenwerking met de experts van het TextielLab worden uitontwikkeld. De expo toont werk van een 10-tal kunstenaars, modeontwerpers en productontwerpers: Fransje Gimbrère, Indré Svirplyté, Joana Schneider, JAS&CAL, Leonie Schneider, Melonit, Mercedes Azpilicueta, Raw Color, Sofie Leenen en Yamuna Forzani. Ze werken in opdracht, voor de eigen artistieke praktijk, voor een bijzondere expositie of onderzoeken nieuwe technische mogelijkheden voor de industrie. In Research & Development projecten dagen makers de experts en de machines uit om tot het uiterste te gaan. Elk maakproces is een avontuur, met experimenten, het zoeken naar oplossingen en het nemen van besluiten. ‘Makersgeheimen #2’ toont ook de samenwerking tussen de maker en de technische expert. Hoe is de rolverdeling en wat leren ze van elkaar?

Ontwikkelcentrum voor textiel

Al meer dan 20 jaar is het TextielLab, de professionele werkplaats in het TextielMuseum, een plek waar makers kunnen experimenteren en hun werk kunnen uitvoeren. Onder begeleiding van productontwikkelaars en technisch deskundigen wordt er werk ontwikkeld met computergestuurde en ambachtelijke technieken – van weven en breien tot tuften en borduren.

Meer over het TextielLab

Neem alvast een kijkje in de studio’s van de makers

Studio Yamuna Forzani, foto: Envisions
Studio Fransje Gimbrère, foto: Envisions
Indré Svirplyté at Wobby.club studio, foto: Envisions
Studio Melonit, foto: Envisions
Studio Joana Schneider, foto: Envisions
Studio JAS&CAL, foto: Envisions
Studio Leonie Schneider, foto: Envisions
Studio Sofie Leenen, foto: Envisions

Gerealiseerd met ondersteuning van

logo Ministerie van Onderwijs, cultuur en wetenschap - zwart/wit