Jazz Age – fashion & photographs

9 December 2017 T/M 27 Mei 2018

Vrouwen knippen hun haar, roken sigaretten in pijpjes en dragen lange parelsnoeren. In de ‘roaring twenties’ ontstaat een radicale maatschappelijke verandering, die zich uit in een nieuwe tijdsgeest, een sterk toenemende welvaart en verandering.

Van Parijs tot Londen, New York en Hollywood, in de periode na de Eerste Wereldoorlog valt de moderne vrouw voor een compleet nieuwe kledingstijl, die ook haar veroverde vrijheid symboliseert. Van sportkleding, fraai bedrukte japonnen, ‘flapper’ jurken met franjes en avondkledij met kraaltjes tot fluwelen capes, kimono’s en zijden pyjama’s; met meer dan 150 gevarieerde kledingstukken en accessoires uit een grote privécollectie biedt de tentoonstelling een blik op de glamour, overdaad en frivoliteit van dit moderne decennium. De expositie laat zien dat deze bruisende periode meer biedt dan alleen de flapper dress met lage taille die altijd met dit tijdperk wordt geassocieerd.

Silhouet

Het silhouet is aan verandering onderhevig gedurende de jaren ’20. Zo wordt de rechte, ingetogen vorm, eerder vooral gepromoot door haute couture designers als Lucile en Paul Poiret, erg populair. Maar ook de zoom kruipt in die tijd omhoog en de kleding biedt meer bewegingsvrijheid. De taille en buste zijn niet meer zo belangrijk in de mode. Terwijl ontwerpers het korset proberen uit te bannen, wordt het toch gedragen, zij het in een langere, natuurlijkere vorm. Lingerie wordt ontworpen om de boezem platter te laten lijken en een smaller, cilindrisch silhouet wordt de norm. Een tijdslijn in de expositie toont deze ontwikkelingen.

Lemon_Sequinned_beaded_dressPhotograph©Tessa_Hallmann_Collection_Mark_and_Cleo_Butterfieldklein-e1560851593817.jpg

De ‘roaring twenties’ zijn jaren van dans, van joie de vivre, van een bruisend nachtleven en van veel vrije tijd. 

Nachtleven

De ‘roaring twenties’ zijn jaren van dans, van joie de vivre, van een bruisend nachtleven en van veel vrije tijd. Het ritme en de beats van de jazzmuziek roepen beweging op. Dameskleding, in het bijzonder de avondkleding, wordt gemaakt om in te zwieren. De zwaai van een zoom vol kraaltjes, of een avondcape die van een schouder glijdt, is onlosmakelijk verbonden met de look-and-feel van de kledingstukken. Een aantal jurken, rijkelijk voorzien van kraaltjes, toont bijzonder en delicaat handwerk.

jazzklein2-e1560851740983.jpg

Het einde van een tijdperk

Plots komt er in 1929 een einde aan dit bewogen en flamboyante tijdperk. De beurscrash in New York veroorzaakt een mondiale crisis en de mode verandert even snel als ze ontstaan is.

1920s JAZZ AGE FASHION & PHOTOGRAPHS

  • Een schitterend overzicht van meer dan 150 haute couture en pret-a-porter kledingstukken van 1919 tot 1929
  • Verschillende filmfragmenten uit de ‘roaring twenties’, met een blik op de moderne jonge vrouw, de flapper, met haar korte, modieuze bobkapsel, sportend, in de auto, in het nachtleven, met op de activiteiten toegesneden kleding die verschillende taillehoogtes en roklengtes laat zien.
  • Originele foto’s van ooggetuige James Abbe (1883-1973), een van de belangrijkste fotografen van toneel- en filmsterren uit de ‘20s, zoals The Dolly Sisters, Fred Astaire en Rudolpho Valentino.

Wat is er te doen?

Naast deze wervelende tentoonstelling worden er ook veel activiteiten georganiseerd in het TextielMuseum. Tijdens de publieksopening op zondag 10 december meten topkappers jou een echte jaren ’20 look aan. In het nieuwe jaar kun je ook terecht voor een verrassend vol programma. Leer de ins en outs over gin tijdens de gin-tasting, maak een stijlvolle foto in de photobooth of vol een van onze ‘workshops op zondag’.

Publicatie

Bij de tentoonstelling is de publicatie ‘1920s JAZZ AGE Fashion & Photographs’ (auteur Martin Pel e.a., uitgave Unicorn in samenwerking met Fashion and Textile Museum, Londen) verkrijgbaar.

  • Foto overzicht: Gilda Gray, 1925. foto James Abbe. Met dank aan ©James Abbe Archive.
  • Foto 1: Jurk, c. 1925-27, lovertjes en kralen © Foto Tessa Hallman
  • Foto 2: header + 2e foto artikel Dolly Sisters met hoofdtooien, 1923. foto James Abbe. Met dank aan privé collectie © James Abbe Archive.
  • Film | Sarah Jessica Parker Narrates the 1920s in Vogue | Vogue by the Decade
tentoonstellingen

1 / 3