Is it alive?

14 oktober 2023 t/m 7 april 2024

Het trilt, zindert, ritselt, knispert, ademt en zwaait heen en weer in deze belevingstentoonstelling. ‘Is it alive?’ toont ruimtelijke textiele installaties die die dankzij technologie tot leven komen. Ze zijn ontstaan uit een fascinatie voor natuurlijke processen, want hoe komt iets tot leven? En wanneer ervaren we iets als ‘levend’?

Deel tentoonstelling

Video: Jefta Varwijk

“If you really look very closely to everything around us, how things in nature are constructed, it’s so complicated and so well done and also so logical, then you really wonder if nature is not the high-tech part in our world.”

– Lonneke Gordijn, DRIFT

Over de tentoonstelling

In ‘Is it alive?’ komt het allemaal samen: innovatie, textiel, technologie en kunst, geïnspireerd op het leven zelf. Centraal staat I am Storm van kunstenaarsduo DRIFT (Lonneke Gordijn en Ralph Nauta). De nieuwe en nooit eerder getoonde installatie bestaat uit een twintigtal levensgrote sprieten die wuiven op een denkbeeldige wind. Daarnaast beleef je onder andere de unieke ‘levende architectuur’ van kunstenaar en architect Philip Beesley/Living Architecture Systems Group (LASG), een geactiveerde look van modeontwerper Iris van Herpen, twee interactieve werken van Bart Hess en uitgebreid werk van Tanja Smeets. In de tentoonstelling nemen we je ook mee in het maakproces, waaruit duidelijk wordt dat kunstenaars soms uitvinders zijn en innovatie kunnen aanjagen.

Onderzoek en innovatie

I am Storm is het resultaat van een uitgebreid Research & Development (R&D) project dat vanaf 2021 plaatsvindt in ons TextielLab. Het onderzoek was gericht op het creëren van zelfdragende geweven constructies. Al snel werd er geëxperimenteerd, niet met stof, maar met verschillende soorten metaaldraden op de computergestuurde weefmachines. De uitkomsten zijn veelbelovend en voorlopig is het onderzoek naar weven met metaal nog niet klaar. I am Storm is een eerste unieke toepassing van deze nieuwe techniek. Lees hier meer over het R&D traject.

Garenspecialist Vera de Pont en productontwikkelaar Judith Peskens werken aan I am storm. Foto Tommy de Lange

Poietic Veil

Philip Beesley Studio Inc. ontwikkelde in opdracht van, en in samenwerking met de Technische Universiteit (TU) Delft het prototype Poietic Veil. Het werk is het resultaat van een onderzoek van Philip Beesley naar ‘Living Architecture’. Tientallen TU Delft studenten hebben bijgedragen aan het onderzoek en een waardevolle leerervaring opgedaan. De Poietic Veil is continu in ontwikkeling en groeit door inzet van nieuwe technologieën uit tot een interactief kunstwerk dat in 2028 in het nieuwe Science Centre van de TU Delft geplaatst wordt. 

Gerealiseerd met ondersteuning van