Imaginings – Dutch Design by Kiki van Eijk

26 September 2020 T/M 12 September 2021

Stap in de wondere wereld van Kiki van Eijk. De Nederlandse ontwerper staat bekend om haar fantasierijke designs: van grillige klokken tot wandkleden voor Google en poëtische etalages voor het Franse luxemerk Hermès. Samen met scenograaf Theun Mosk creëert ze in het TextielMuseum een expositie die meerdere zintuigen aanspreekt.

200925_TextielMuseum_WillekeMachiels_LR_022_5687-min.jpg
Bezoekers in de ruimte ‘Herinneringen’, foto: Willeke Machiels

Al 20 jaar levert de Eindhovense ontwerper Kiki van Eijk een onderscheidende bijdrage aan het Dutch Design. Het TextielMuseum presenteert de hoogtepunten uit haar werk op een unieke wijze. Van Eijk werkt namelijk samen met scenograaf en ruimtelijk vormgever Theun Mosk, die wordt geprezen om zijn opvallende ontwerpen voor theaterproducties en kunstinstallaties. Samen met Mosk daagt Van Eijk je uit haar designs spelenderwijs te ontdekken. Werp een blik in een grote kijkdoos om tafelgoed van haar hand te aanschouwen, zoom met camera’s in op schetsen van de ontwerper, en zie objecten in de belichting verschijnen terwijl je door de tentoonstelling beweegt. Bepaal je eigen ontdekkingstocht door de expositie en verwonder je over het poëtische werk van Kiki van Eijk.

200925_TextielMuseum_WillekeMachiels_LR_019_5627-min.jpg
De grote kijkdoos in de ruimte ‘Aan tafel’, foto: Willeke Machiels

Wonderlijk design

De tentoonstelling toont een divers palet aan designproducten van de Eindhovense ontwerper: van kleurrijke wandkleden en luxe textielobjecten tot meubels, klokken en lampen. Als ontwerper werkt Kiki van Eijk vanuit een levendige nieuwsgierigheid, waarbij zij altijd onderzoekend te werk gaat. Ze experimenteert met verschillende materialen en productiemethoden, of het nu glas, keramiek, brons of textiel betreft. Dat veelzijdige vakmanschap levert een wonderlijk en eigenzinnig design op, dat je anders laat kijken naar alledaagse voorwerpen en objecten. Haar interesse in materialen en techniek bracht haar geregeld naar het TextielMuseum. In het TextielLab, de specialistische werkplaats van het museum, ontstonden veel van Van Eijks textiele werken.

Ontwerper Kiki van Eijk en scenograaf Theun Mosk dagen bezoekers uit Kiki’s werk spelenderwijs te ontdekken.

Van Eindhoven tot Coachella
In het jaar 2000 studeerde Kiki van Eijk cum laude af aan de gerenommeerde Design Academy Eindhoven. Haar designproducten zijn sindsdien te zien in musea, galerieën en op beurzen wereldwijd, van Milaan en Parijs tot Tokio en New York. Naast haar eigen collecties ontwierp Van Eijk voor Studio Edelkoort, MOOOI, Saint-Louis en andere prominente opdrachtgevers. Recentelijk ontwikkelde de ontwerper een kunstinstallatie voor het aankomende Coachella Valley Music & Arts Festival in de Verenigde Staten.

200925_TextielMuseum_WillekeMachiels_LR_009_5554-min.jpg
Inzoomen op Kiki’s schetsen in de ruimte ‘Seizoenen’, foto: Willeke Machiels

Theedoeken voor label ‘by TextielMuseum
'In het kader van de expositie lanceert het TextielMuseum drie exclusieve theedoeken voor het label ‘by TextielMuseum’. Geïnspireerd op de natuur heeft Kiki van Eijk drie kleurrijke ontwerpen gemaakt die in het TextielLab vervaardigd worden. De productie hiervan is van dichtbij te aanschouwen op de weefmachines in de werkplaats van het museum. De theedoeken zijn vanaf de opening te verkrijgen in de TextielShop en via de webshop.

Rondom de tentoonstelling organiseert het TextielMuseum verschillende workshops en masterclasses geïnspireerd op de werkwijze van Kiki van Eijk. Ook verschijnt er een publicatie bij nai010 over het makerschap van Kiki van Eijk getiteld ‘Imaginings by Kiki van Eijk’. Deze is verkrijgbaar in de TextielShop en online bij nai010.

tentoonstellingen

1 / 3