ENCOUNTER#6

9 Oktober 2019 T/M 27 Oktober 2019

De afgelopen jaren verzamelde designer/kostuumontwerper Joost van Wijmen littekens van diverse mensen en de intieme verhalen die erachter zitten. Van Wijmen gaat in gesprek met de drager van het litteken, tekent de littekens over en laat ze vervolgens naborduren op zijde. De verzameling littekens in textiel is onder de naam ‘ENCOUNTER#6’ van 9 oktober tot 27 oktober 2019 te zien in het TextielMuseum.

Tijdens deze expositie zal Joost van Wijmen op 20 oktober tussen 13:00-16:00 uur ook een ‘live-encounter’ in het museum uitvoeren, waarbij hij samen met een borduurder nieuwe littekens zal gaan verzamelen.

Live-encounters

Voor ‘ENCOUNTER#6’ haalt Van Wijmen informatie op bij verschillende doelgroepen over de impact die littekens hebben op hun lichaamsbewustzijn en welke gevolgen dit heeft voor de sociale interactie met anderen. Tijdens honderd ‘live-encounters’ ontmoette Van Wijmen kinderen, pubers, volwassenen en ouderen met littekens. Gedurende deze ontmoetingen tekent Van Wijmen de littekens van deze mensen over en verzamelt hij de kleine en grote persoonlijke verhalen erachter. Zo maakt de tentoonstelling universele thema’s zoals als intimiteit, privacy en kwetsbaarheid bespreekbaar.

Reizende collectie

De grote verzameling hand geborduurde littekens vormen samen de tentoonstelling ‘ENCOUNTER#6’; een reizende collectie die na het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg ook te bezichtigen zal zijn in het TextielMuseum.

 • Joost van Wijmen tijdens het overtekenen van een litteken.

  Joost van Wijmen tijdens het overtekenen van een litteken.

 • Joost van Wijmen tijdens het overtekenen van een litteken.

  Joost van Wijmen tijdens het overtekenen van een litteken.

 • Geborduurd litteken met verhaal.

  Geborduurd litteken met verhaal.

 • Machinaal borduren van litteken in het TextielLab.

  Machinaal borduren van litteken in het TextielLab.

tentoonstellingen

1 / 3