De Nieuwe Zonderlingen

31 Augustus 2021 T/M 3 Oktober 2021

De Nieuwe Zonderlingen is een evenement uit eigen initiatief — 13 jonge kunstenaars uit Nederland en België zullen in deze tentoonstelling werk presenteren vanuit verschillende disciplines, waarvan de meest overwegende mode, maar verwacht ook schilderkunst, sculptuur, film, fotografie, typografie en andere media te mogen aanschouwen.

Er wordt een nieuw pad bewandeld in een stad die al honderden jaren textielstad is. Met De Nieuwe Zonderlingen bevestigen en vernieuwen jongeren het bestaande beeld van Tilburg als textielstad. Zij doen hiermee misschien wel precies hetgeen wat typisch is voor Tilburgse kunstenaars: ze wortelen zich in industriële grond die soms onvruchtbaar lijkt en ze groeien onvoorspelbare kanten op.

Hoeveel tijd, ruimte en zintuigen kan kleding innemen? Hoe levendig en veelzijdig kan een modeshow zijn? Waar ligt de grens tussen sculptuur en kleding? Of tussen realiteit en fantasie? Tegen die vragen zul je aanlopen tijdens deze expositie. Bij De Nieuwe Zonderlingen worden er elementen gecombineerd die je niet altijd samen zou verwachten. Niet alleen in hun denkproces, maar ook in de werken die tijdens deze expositie te zien krijgt.

In augustus 2021 werd deze reeks voor het eerst vertoond in NS16 en The Hall of Fame. Deze locaties zijn, net zoals deze makers, meegaand en toegankelijk maar in de kern altijd rauw. Tijdens dit evenement werden er verschillende kunstdisciplines samengebracht om een zo’n compleet mogelijke sfeer neer te zetten. Er waren beeldende werken, soundscapes, geuren, eten en natuurlijk heel veel mode. Een aantal werken van De Nieuwe Zonderlingen reeks zijn t/m 3 oktober hier in het Textielmuseum te zien.

tentoonstellingen

1 / 3