Damast design – ontwerpen met licht en schaduw

30 Januari 2023 T/M 14 Januari 2024

Kijk jij ook altijd vol bewondering naar de sierlijke dessins die bijna op magische wijze in strijklicht tevoorschijn komen op een met damast gedekte tafel? Hoe doen ontwerpers dit toch? In deze tentoonstelling duiken we in het ontwerpproces van damast, van de eerste schets tot hét pronkstuk op tafel.

De damasten in de collectie van het TextielMuseum hebben prachtige voorstellingen die subtiel zichtbaar worden in strijklicht. Tot 1900 worden in Nederland de voorstellingen naar bestaande voorbeelden geweven die vaak niet meer zijn terug te voeren op één tekenhand of ontwerper. In het begin van de twintigste eeuw gaan damastweverijen aan kunstenaars opdracht geven om artistieke dessins en voorstellingen te ontwerpen. Vanaf dan kunnen we het proces van de eerste schets naar het uiteindelijke weefsel volgen. Inmiddels is het TextielMuseum zelf opdrachtgever voor ontwerpers die hedendaags damast vormgeven dat in het TextielLab wordt geweven. Vanzelfsprekend worden de maakprocessen vastgelegd en samen met de resultaten bewaard in de collectie. In deze tentoonstelling tonen we het ontwerp- en maakproces voor damasten tafelgoed. Een uniek verhaal vanwege de aansprekende ontwerpers, de bijzondere geschiedenis, de speciale toepassing, de artistieke en technische innovaties en de intrigerende weeftechniek.

 • Damast door Cornelis van der Sluys in 1903-1971, foto: Joep Vogels

  Damast door Cornelis van der Sluys in 1903-1971, foto: Joep Vogels

 • Ontworpen door Glithero in 2014, foto: Joep Vogels

  Ontworpen door Glithero in 2014, foto: Joep Vogels

 • Ontwerp tafelgoed door Scholten en Baijings

  Ontwerp tafelgoed door Scholten en Baijings

 • Servet en ontwerptekening door Albert Maurice Lejeune in 1913. Foto: Joep Vogels

  Servet en ontwerptekening door Albert Maurice Lejeune in 1913. Foto: Joep Vogels

 • Foto: Josefina Eikenaar

  Foto: Josefina Eikenaar

Limited edition sprookjes damast voor 70-jarig jubileum Efteling

De Efteling slaat de handen ineen met het TextielMuseum voor de ontwikkeling van een limited edition sprookjes tafelgoed om hun 70-jarig bestaan te vieren. Het limited edition tafelgoed bestaande uit een tafellaken, tafelloper, servetten en theedoeken is geïnspireerd op het sprookjesbos en de damastcollectie van het TextielMuseum. In ‘Damast design’ ontdek je hoe het tafelgoed door de ontwerpers van de Efteling en onze experts is gemaakt in het TextielLab van het museum.

Lees meer over de samenwerking

Conservator Sjouk Hoitsma toont damast uit de museumcollectie aan ontwerpers Efteling, foto: Tommy de Lange

Meer damast van eigen bodem

Onder de naam by TextielMuseum creëren we interieurtextiel ontworpen door topontwerpers en ontwikkeld in het TextielLab van het museum. Onderdeel van onze collectie zijn verschillende hedendaagse damast ontwerpen van bekende namen als Scholten & Baijings, Minale Maeda, Peter Struycken en meer.

Bekijk de collectie

tentoonstellingen

1 / 3