Techniek

Tuften

In het TextielLab kun je handmatig kleden op maat laten tuften, waarbij een ontwerp uit soms wel negen kleuren per centimeter ontstaat.

Let op: We krijgen op dit moment erg veel aanvragen bij de techniek tuften. Hierdoor zitten we t/m december 2021 vol, we kunnen voor dit jaar dus geen opdrachten meer aannemen. Als je interesse hebt om in 2022 een project te ontwikkelen bij de tuftafdeling, vragen wij je vriendelijk een aanvraag bij ons in te dienen vóór 15 september 2021.

Techniek
Tuften is het met de hand maken van een hoogpolig tapijt. Een handtuft gereedschap blaast een plukje garen met behulp van luchtdruk door een stramien. De tapijten worden direct op de vorm getuft, zodat er geen restmateriaal ontstaat. De poolhoogte wordt aangepast door het garen eerder of later af te snijden.

Deze techniek is geschikt voor iedere ontwerper, kunstenaar of architect die de tijd wil nemen om unieke objecten te maken in de vorm van wand-en vloerkleden, of soms ook modeontwerpen.

Garencollectie
Bij het TextielLab werk je met een een vaste garencollectie voor het tuften. Deze kunnen in huis geverfd worden in de gewenste kleur. Het Lab investeert ook in onderzoek en aankoop van speciale garens. We werken zoveel mogelijk met duurzame garens van Europese leveranciers. Daarnaast doen we onderzoek naar specifieke toepassingen in textiel.

Afwerking
Kleden kunnen na het tuften worden voorzien van een hoogwaardige afwerking met een rubberlaag. Zo kunnen de kleden gelijk na productie in gebruik genomen worden.

Werken in het TextielLab?

Op dit moment zit de tuftafdeling van het TextielLab voor 2021 vol, we kunnen voor dit jaar dus geen opdrachten meer aannemen. Wil je in 2022 tuften in ons TextielLab? Dien een aanvraag bij ons in vóór 15 september 2021.

Selectieprocedure 2022

We selecteren zo’n 5 projecten (afhankelijk van de grootte) die worden uitgevoerd in het TextielLab. De selectieprocedure is open voor professionele makers en studenten. Deze aanvraag bestaat uit een heldere, beknopte beschrijving van het project incl. beeldmateriaal en/of schetsontwerp, een CV, portfolio en motivatie waarom je in het TextielLab wil werken. Houd s.v.p. onderstaande richtlijnen aan:

    • CV, maximaal 1 A4
    • Portfolio, maximaal 5 pagina’s
    • Projectomschrijving, maximaal 500 woorden
    • Beeldmateriaal project, maximaal 5 pagina’s

De selectiecommissie selecteert de aanvragen. Deze commissie bestaat uit een groep van technische en creatieve specialisten van het TextielLab. Houdt er rekening mee dat er veel aanvragen worden gedaan. Aanvragen waarvan beeldmateriaal of portfolio ontbreekt, worden niet in behandeling genomen. De kosten voor een tuftkleed liggen tussen de € 750,- en € 1500,- per m2, afhankelijk van de complexiteit en poolhoogte. Het vervaardigen van een tuftkleed duurt weken, soms maanden. Houd daar rekening mee als je een deadline hebt. Als je een flexibele deadline hebt, geef dat s.v.p. ook aan ons door.

De selectie vindt plaats in oktober. Na de selectie kun je van ons een reactie verwachten.

Een ontwerp aanleveren

  • Een schilderij, een schets of een foto van het te realiseren object.

Aanvraagformulier

Tuften

De Front Office van het TextielLab neemt binnen 10 werkdagen contact met je op over het ingevulde formulier. Je wordt vriendelijk verzocht deze termijn te respecteren.