Tuften

Let op: de tuftafdeling ontvangt veel aanvragen en hanteert daarom een selectieprocedure. Onderaan de pagina lees je meer over onze selectieprocedure.

In het TextielLab werken twee tuftexperts waarmee je als maker nauw samenwerkt. In overleg wordt bepaald wat zij voor je gaan uitvoeren. Tuften is handwerk en kost veel tijd; het maken van een kleed duurt een aantal weken of maanden. Er kunnen daarom maar een aantal werken per jaar gemaakt worden.

Techniek
Tuften is het met de hand maken van een hoogpolig tapijt. Een handtuft gereedschap blaast een plukje garen met behulp van luchtdruk door een stramien. De tapijten worden direct op de vorm getuft, zodat er geen restmateriaal ontstaat. De poolhoogte wordt aangepast door het garen eerder of later af te snijden. Deze techniek is geschikt voor iedere ontwerper, kunstenaar of architect die de tijd wil nemen om unieke wand- en vloerkleden, of soms ook modeontwerpen te maken.

Photo-Josefina-Eikenaar-TextielMuseum-2017-009-002.jpg
Foto: Josefina Eikenaar
Photo-Josefina-Eikenaar-TextielMuseum-2014-026-063.jpg
Foto: Josefina Eikenaar

 

Garencollectie
Bij het TextielLab werk je met een vaste garencollectie voor het tuften. Deze kunnen in huis geverfd worden in de gewenste kleur. Het lab investeert ook in onderzoek en aankoop van speciale garens. We werken zoveel mogelijk met duurzame garens van Europese leveranciers. Daarnaast doen we onderzoek naar specifieke toepassingen in textiel.

Photo-Dana-Dijkgraaf-Design-2020-029-067-1.jpg
Foto: Dana Dijkgraaf

 

Afwerking
Kleden kunnen na het tuften worden voorzien van een hoogwaardige afwerking met een rubberlaag. Zo kunnen de kleden direct na productie in gebruik genomen worden.

Werken in het TextielLab?
De programmering is al vastgesteld t/m december 2023, we kunnen tot die tijd dus geen opdrachten meer aannemen. Als je interesse hebt om in 2024 een project te ontwikkelen bij de tuftafdeling, vragen wij je een aanvraag in te dienen vóór 7 november 2023.

Bij de tuft techniek werken we met een halfjaar planning. Er zijn twee momenten per jaar waarop je een aanvraag in kunt dienen. Voor de een werkperiode in januari-juni 2024 dien je vóór 7 november 2023 een aanvraag ingestuurd te hebben, voor een werkperiode in juli-december 2024 dien je vóór 7 mei 2024 een aanvraag ingestuurd te hebben.

Selectieprocedure
We selecteren elk jaar ongeveer 5 projecten (afhankelijk van de grootte) die worden uitgevoerd in het TextielLab. De selectieprocedure is open voor professionele makers en studenten. Deze aanvraag bestaat uit een heldere, beknopte beschrijving van het project inclusief beeldmateriaal en/of een schetsontwerp, een cv, portfolio en motivatie waarom je in het TextielLab wilt werken. 

Houd s.v.p. onderstaande richtlijnen aan:

  • Cv, maximaal 1 A4
  • Portfolio, maximaal 5 pagina’s
  • Projectomschrijving, maximaal 500 woorden
  • Beeldmateriaal project, maximaal 5 pagina’s

De selectiecommissie selecteert de aanvragen. Deze commissie bestaat uit een groep van technische en creatieve specialisten van het TextielLab. Houd er rekening mee dat er veel aanvragen worden gedaan. Aanvragen waarvan beeldmateriaal of portfolio ontbreekt, worden niet in behandeling genomen. De selectie vindt plaats in november en mei. Na de selectie kun je van ons een reactie verwachten.

Photo-Willeke-Machiels-i.o.v.-TextielMuseum-2020-028-081.jpg
Foto: Willeke Machiels

 

Tijd en kosten
We kunnen door subsidie van de provincie Noord-Brabant, Gemeente Tilburg en het ministerie van OCW een deel van de ontwikkelkosten voor onze rekening nemen. 

De gesubsidieerde prijzen voor het maken van een tuftkleed liggen tussen € 1.000,- en € 2.500,- per m2 (excl. btw), afhankelijk van de complexiteit en poolhoogte. Naast de vaste kosten per m2 zijn er nog bijkomende kosten voor materiaal, assemblage en eventueel andere aanvullende kosten.

Het labteam bepaalt na de intake hoeveel tijd er nodig is om het project te realiseren. Het vervaardigen van een tuftkleed duurt weken, soms maanden. Houd daar rekening mee als je een deadline hebt. Geef het ook aan ons door als je een flexibele deadline hebt. Na het intakegesprek wordt een definitieve prijsopgave gemaakt door het lab.

Een ontwerp aanleveren
Een schilderij, een schets of een foto van het te realiseren object.