Passement

Het TextielLab kan met aloude technieken passementen blijven maken. Hiervoor gebruiken we machines uit het einde van de 19e eeuw, die mechanisch en handmatig werken. Van rondvlechtmachine tot koorddraaimolen of gimpmachine.

Techniek
Passement is de verzamelterm voor decoratieve textielproducten zoals banden, franjes, koorden en galons. Banden en franjes worden handmatig of mechanisch geweven en gevormd op bandweefgetouwen. Koorden worden machinaal gevlochten of handmatig gedraaid of gewikkeld. In het TextielLab staan machines waarmee je kunt rondvlechten, koorddraaien, gimpen en bandweven. De passementtechniek wordt meestal voor mode-, interieur- en producttoepassingen ingezet.

Garencollectie
Bij het TextielLab werk je gegarandeerd met de meest uitgebreide garencollectie. Het lab investeert namelijk in onderzoek en aankoop van speciale garens. We werken zoveel mogelijk met duurzame garens van Europese leveranciers. En we doen onderzoek naar specifieke toepassingen in textiel.

Werken in het TextielLab?
Als je interesse hebt om in 2024 een project te ontwikkelen bij de passement, vragen wij je een aanvraag in te dienen vóór 7 november 2023.

Bij de passement techniek werken we met een halfjaar planning. Er zijn twee momenten per jaar waarop je een aanvraag in kunt dienen. Voor de een werkperiode in februari-juli 2024 dien je vóór 7 november 2023 een aanvraag ingestuurd te hebben, voor een werkperiode in augustus-december 2024 dien je vóór  7 mei 2024 een aanvraag ingestuurd te hebben.

Selectieprocedure
Een selectiecommissie selecteert de aanvragen van aanvragers. Deze commissie bestaat uit een groep van technische en creatieve specialisten van het TextielMuseum waaronder conservatoren en productontwikkelaars. Houd er rekening mee dat er veel aanvragen worden gedaan. Aanvragen waarvan beeldmateriaal of portfolio ontbreekt, worden niet in behandeling genomen. 

Photo-Tommy-de-Lange-i.o.v.-TextielMuseum-PS0000001-2.jpg
Foto: Tommy de Lange
Photo-Laura-Luca-2021-001-010-HaileyKim-FotoLauraLuca.jpg
Foto: Laura Luca
Photo-Tommy-de-Lange-i.o.v.-TextielMuseum-PS0000004-2.jpg
Foto: Tommy de Lange

 

Een ontwerp aanleveren

Als het project is aangenomen en de ontwikkeldagen zijn ingepland vragen we je een ontwerp aan te leveren:

  • Een schets waarmee je ons een beeld geeft van materiaal, kleur en structuur (dit hoeft niet definitief te zijn)
  • Geef aan met welke garens je wilt werken. We hebben een uitgebreide garencollectie in het TextielLab, maar in overleg is het is ook mogelijk om zelf materiaal mee te nemen.
Photo-William-van-der-Voort-i.o.v.-TextielMuseum-2019-020-017-2-2.jpg
Foto: William van der Voort

 

Kostenindicatie
De kosten voor het ontwikkelen van een project op de passement afdeling zijn afhankelijk van allerlei factoren die wisselend zijn per project, zoals het aantal ontwikkeldagen, het materiaal en assemblage. Het volle tarief voor een ontwikkeldag is circa €450 (excl. btw). We kunnen door subsidie van de provincie Noord-Brabant, Gemeente Tilburg en het ministerie van OCW een gereduceerd tarief bieden aan makers die zelf een investering doen om in het lab te kunnen werken. Het lab dekt voor deze makers circa 35% van de totale kosten per project. Indien je voor een opdrachtgever werkt dekken we 15% van de totale kosten per project. Bij jong talent (afstudeerders) dekken we 50% van de totale kosten. Indien je elders subsidie ontvangt voor je project hanteren we het voltarief per ontwikkeldag om stapeling van subsidies te voorkomen.

Het labteam bepaalt na intake hoeveel ontwikkeldagen er nodig zijn om het project te realiseren. Er komen daarnaast nog kosten bij voor materiaal, assemblage en eventueel andere aanvullende kosten. Na het intakegesprek wordt een definitieve prijsopgave gemaakt door het lab.