Winnaars bekend 'Long Live Fashion!' Design Contest

17 Juni 2021

Het TextielMuseum en BANK15 maken vandaag de winnaars bekend van de ‘Long Live Fashion!’ Design Contest, een oproep voor duurzame kledingontwerpen op basis van tweedehands textiel. Uit meer dan zestig inzendingen verkoos de vakjury de jonge ontwerpers Chloé Douy en Miguel Peñaranda Olmeda tot de twee winnaars. Museumbezoekers kunnen de winnende concepten laten maken in de najaarstentoonstelling ‘Long Live Fashion!’, van 25 september 2021 t/m 27 maart 2022 in het TextielMuseum.

Met de ontwerpwedstrijd riepen het TextielMuseum en BANK15 nieuwe makers op na te denken over een duurzame toekomst van kleding. Uitgangspunt was de vraag: hoe kun je als ontwerper post-consumer textiel transformeren tot duurzame mode? De inzendingen kwamen uit heel Europa binnen, van zowel amateurs als professionals. De vakjury, bestaande uit onder meer Harm Rensink (New Order of Fashion) en Suzan Rüsseler (TextielMuseum), selecteerde uit de inzendingen een shortlist van vijf makers: Francis Ames, Chloé Douy, Akin James, Miguel Peñaranda Olmeda en Christina Sotiropoulou. Na gesprekken met de genomineerden viel de keuze van de jury op de concepten ‘Comfort Zone’ van Chloé Douy en ‘Resignify’ van Miguel Peñaranda Olmeda. Duurzaamheid en de technische uitvoerbaarheid van de ontwerpen vormden belangrijke criteria in de jurykeuze, evenals een aansprekend ontwerp voor een brede doelgroep.

Multifunctionele jas

Het ontwerp ‘Resignify’ van Miguel Peñaranda Olmeda is gebaseerd op een bomber-jacket. Hij maakte een patroon waarmee een multifunctioneel jasje te creëren is van afgedankt textiel. De jas heeft een duurzame, textiele sluiting waardoor er geen knoop of rits aan te pas komt. ‘Het ontwerp van Miguel is multi-inzetbaar en allesomvattend,’ aldus Marieke Flipse, jurylid en docent aan de ROC Tilburg, School voor Mode. ‘Het is binnenstebuiten draagbaar, het is op z’n kop draagbaar, het is unisex én voor alle leeftijden.’ Conservator Suzan Rüsseler vult aan: ‘Dit ontwerp is geniaal in zijn eenvoud. Je creëert er een ingetogen basic jasje mee of een uitbundige viering van de mode met felle kleuren en glimmende stoffen.’

Resignify-Miguel-scaled-e1623873841113.jpg
‘Resignify’, foto: Miguel Peñaranda Olmeda

T-shirt van T-shirts

Chloé Douy geeft met haar concept ‘Comfort Zone’ een helder voorbeeld van textiele upcycling, waarbij post-consumer textiel een nieuw leven krijgt. Ze creëerde een patroon waarin stukken stof van oude T-shirts samen een nieuw T-shirt vormen. Hiervoor laat ze zich inspireren door bijvoorbeeld de boodschappen op of achter een shirt; van een prikkelend stukje tekst tot grafische afbeeldingen. Jurylid en ontwerper Harm Rensink: ‘Chloé heeft een doordacht onderzoek gedaan naar de potentie van een T-shirt. In haar ontwerp houdt ze rekening met de identiteit en de individuele wensen van de museumbezoeker,’ licht hij toe. ‘Het is simpel qua ontwerp, maar conceptueel sterk,’ aldus Rüsseler. ‘Het ontwerp past perfect in de Microfactory, en nodigt de bezoeker uit zelf actief mee te ontwerpen.’

Comfort-Zone-Chloe-scaled-e1623874068903.jpg
‘Comfort Zone’, foto: Chloé Douy

Textiele Microfactory

De ontwerpen van Chloé Douy en Miguel Peñaranda Olmeda worden gedurende de tentoonstellingsperiode door studenten van het ROC Tilburg, School voor Mode, geproduceerd in een textiele Microfactory. Deze werkruimte in de expositie, uitgerust met een bodyscan, 3D-patroonprogramma en naai- en lockmachines, vormt het hart van de expositie ‘Long Live Fashion!’. Museumbezoekers hebben hier de mogelijkheid om voor een kleine bijdrage een van de twee ontwerpen van de Design Contest te laten maken. Naast de twee ontwerpen van de jonge modetalenten heeft ook de bekende Nederlandse ontwerper Christien Meindertsma een kledingset ontworpen. Het Tilburgse recyclingbedrijf Wolkat levert het afgedankte textiel dat het basismateriaal vormt voor alle drie de ontwerpen. De tentoonstelling ‘Long Live Fashion!’ is van 25 september 2021 t/m 27 maart 2022 in het TextielMuseum te zien.

Vakjury ‘Long Live Fashion!’ Design Contest

Suzan Rüsseler – Conservator Kunst & Design, TextielMuseum
Harm Rensink – Ontwerper / Artistiek directeur New Order of Fashion
Marieke Flipse – Docent ROC Tilburg, School voor Mode
Fenne Verhoeven – Projectmanager BANK15

De tentoonstelling ‘Long Live Fashion!’ komt tot stand dankzij een bijdrage van Midpoint Brabant Circulair en de structurele ondersteuning van Provincie Noord-Brabant, Gemeente Tilburg en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.