TextielMuseum creëert online textielreis met internationale musea

3 December 2020

Het TextielMuseum is een creatieve samenwerking aangegaan met drie internationale textielinstellingen: CHAT (Centre for Heritage, Arts & Textile) in Hong Kong, Lottozero in Prato, Italië en Central Museum of Textiles in Łódź, Polen. Onder de naam ‘Textile Culture Net’ nemen de vier instellingen hun achterban mee op een digitale textielreis, waarbij ze een kijkje geven in alle vier de musea, hun werkplaatsen, tentoonstellingen en collecties. Vanaf vandaag is de eerste gezamenlijke online expo te zien via Instagram.

Begin dit jaar, terwijl het coronavirus uitbrak en er een sociale- en fysieke afstand binnen de wereldbevolking ontstond, werd het samenwerkingsverband tussen de vier musea gevormd. Juist de beperkingen die deze nieuwe situatie met zich meebracht maakte het belangrijker dan ooit om ideeën, interpretaties en benaderingen van textiel buiten de geografische grenzen uit te kunnen wisselen. Zo ontstond een digitale samenwerking waarin de vier instellingen hun unieke verhalen, tentoonstellingen en museumcollecties samenbrengen in een reeks gezamenlijke tentoonstellingen op Instagram waarvoor de werken niet hoeven te reizen. Textile Culture Net biedt met deze samenwerking niet alleen een fris perspectief op textiel voor een breder publiek, maar introduceert ook een nieuw hoofdstuk in curatorschap en internationale programmering.

Kick-off samenwerking: de eerste gezamenlijk online expo
Het Textile Culture Net begint de samenwerking met een reeks virtuele tentoonstellingen die via het Instagram account van het TextielMuseum (@textielmuseum) en de kanalen van de andere musea bekeken kunnen worden, verbonden door de hashtag #TextileCultureNet. In deze online expo’s delen de vier instellingen ideeën, benaderingen, interpretaties en textiele werken binnen één thema, aangedragen door een van de instellingen aan de hand van een van hun huidige tentoonstellingen. De eerste editie is gebaseerd op de tentoonstelling ‘About ABOUT A WORKER’ van Lottozero en is nu te zien op Instagram. Deze tentoonstelling gaat over werk en arbeidsomstandigheden en toont de perspectieven van de vier instellingen doordat elke instelling een ontwerp of kunstwerk deelt uit eigen collectie, tentoonstelling of creatief netwerk met een verhaal dat aansluit op dit thema.

Toekomstplannen
De komende tijd zal de samenwerking verder uitgebreid worden op het gebied van inclusiviteit, duurzaamheid en efficiëntie. Zo gaan de vier instellingen bijvoorbeeld op zoek naar nieuwe manieren van cross-cultureel programmeren. Daarnaast speelt het Textile Culture Net in op de digitalisering van kunst, design en museumervaringen door de verdere mogelijkheden te onderzoeken van textielkunst en -cultuur in virtuele vorm, hierbij ligt de focus op het overbrengen van de tactiele ervaring van textiel op een digitale manier.