Met de billen bloot over duurzame mode tijdens eerste ‘Naked Friday’ in TextielMuseum

21 Oktober 2021

Op vrijdag 26 november 2021 organiseert het TextielMuseum in samenwerking met BANK15 de eerste ‘Naked Friday’: een after-work museumavond met spraakmakende interviews, de expo ‘Long Live Fashion!’ en lekkere pizza, drankjes en muziek. De eerste editie draait om duurzame mode, met onder meer modeontwerper Sjaak Hullekes, mede-oprichter van The New Originals (TNO) Eben Badu, en Palle Stenberg van Nudie Jeans samen met STUEN als gastsprekers.

Het TextielMuseum richt zich met de nieuwe museumavond ‘Naked Friday’ op jonge creatieven, makers en ondernemers en organiseert samen met BANK15 een avondvullend programma. Spraakmakende gasten gaan met de billen bloot over een actueel thema rond textiel, mode, kunst of design. In het kader van de tentoonstelling ‘Long Live Fashion!’ draait de eerste editie om duurzame mode: hoe geven we kleding een langer leven?
Sustainable fashion talks

In verschillende talks delen modeontwerpers en fashion brands hoe ze met duurzaamheid omgaan. Modeontwerper Sjaak Hullekes creëert met zijn label Hul le Kes nieuwe fashion uit oude kleding en coachte voor het NPO3-programma Genaaid! fast fashion kopende jongeren bij het maken van duurzame kleding. ‘Creatives are the new athletes’ is dé lijfspreuk voor Eben Badu en zijn The New Originals (TNO). Hoe kijkt het up-and-coming Amsterdamse street wear-merk naar duurzame mode? En de Zweedse CEO Palle Stenberg vertelt alles over hoe Nudie Jeans duurzaam en circulair te werk gaat met bijvoorbeeld hun organische denim. Hij deelt het podium met de oprichters van de Tilburgse modezaak STUEN, dat uitgroeide tot een community en een eigen label.

Long Live Fashion!
Hoe gaan we duurzamer met onze kleding om? Hoe kunnen we repareren en hergebruiken? En hoe ziet duurzame couture eruit?Tijdens ‘Naked Friday’ is ook de expo ‘Long Live Fashion!’ te bezoeken. Bezoekers ontdekken er hoe pre-loved textiel tot nieuwe mode wordt getransformeerd én kunnen er zelf mee aan de slag. De expo is een positieve viering van duurzame mode, met werk van onder meer Ronald van der Kemp, Duran Lantink, Matty Bovan en Christien Meindertsma.

Pizza’s, beers & music
Naast de fashion talks en de expo ‘Long Live Fashion!’ genieten bezoekers onder meer van bijzondere pizza’s van De Pizzamobiel en de fijne plaatjes van dj Rasheed. ‘Naked Friday’ vindt plaats op vrijdag 26 november van 17:00 tot 23:30 uur in het TextielMuseum in Tilburg. Kaartjes kosten €13,50 (één drankje inbegrepen) en zijn te koop via www.textielmuseum.nl/nakedfriday.