TextielMuseum en BANK15 organiseren Design Contest

23 Maart 2021

Het TextielMuseum en BANK15 zijn op zoek naar talentvolle makers voor de ‘Long Live Fashion!’ Design Contest. De opdracht bestaat uit het ontwerpen van een duurzaam kledingontwerp op basis van tweedehands textiel. De twee winnende concepten worden in een speciale textiele microfactory in de najaarstentoonstelling ‘Long Live Fashion!’ in productie genomen. Iedereen is welkom om tot en met 30 mei 2021 een voorstel in te sturen.

DesignContest_CocoOlakunle-800x533.jpg

Met de ontwerpwedstrijd roepen het TextielMuseum en BANK15 jonge makers op na te denken over een duurzame toekomst van kleding. Suzan Rüsseler, conservator bij het TextielMuseum, licht toe: ‘De textielindustrie is, op olie na, de meest milieuvervuilende industrie en kent vele sociale misstanden. Voor de productie van de enorme hoeveelheden textiel en kleding betalen mens en milieu een zware tol. En toch verdwijnt een groot deel van de kleding nooit verkocht of weinig gedragen in ons huisvuil of in tweedehandszaken of de shreddermachines van textielrecyclingbedrijven. Met deze ontwerpwedstrijd nodigen we mensen uit actief mee te denken over een duurzame invulling van post-consumer textiel, met creatieve modeontwerpen.’ De winnende concepten van de Design Contest maken later dit jaar onderdeel uit van de textiele microfactory in de tentoonstelling ‘Long Live Fashion!’, waar ze voor bezoekers in productie worden genomen.

Van post-consumer textiel naar duurzame mode

Uitgangspunt voor de ontwerpwedstrijd is de vraag: Hoe kun je als ontwerper post-consumer textiel transformeren tot duurzame mode? De microfactory in de expositie geeft inzicht in de totstandkoming van textiel en brengt meerdere werkprocessen, die normaal verspreid plaatsvinden in gespecialiseerde fabrieken, samen op één plek. In de Design Contest worden creatieve makers uitgedaagd om voor deze microfactory een verrassend en draagbaar kledingstuk of kledingset te ontwerpen van post-consumer textiel. Onder begeleiding van studenten van het ROC Tilburg, School voor Mode, worden de ontwerpen ter plekke in de microfactory vervaardigd. Museumbezoekers laten er voor een kleine bijdrage een ontwerp op maat maken. Ze hebben de keuze uit een van de winnende ontwerpen uit de Design Contest of een van de ontwerpen van de bekende Nederlandse vormgever Christien Meindertsma.

Long Live Fashion!

De Design Contest vindt plaats in aanloop naar de tentoonstelling ‘Long Live Fashion!’, die 25 september 2021 opent voor publiek. De expositie is een samenwerking van het TextielMuseum met ontwerpers Christien Meindertsma, Harm Rensink / New Order of Fashion en het Tilburgse Wolkat, bedrijf voor circulaire textielrecycling. De tentoonstelling zoomt in op de vraag hoe we een circulaire keten van textiel kunnen realiseren, in het bijzonder als consument en ontwerper. Hoe gaan we om met kleding? Hoe kunnen we repareren en hergebruiken? Kloppend hart van de tentoonstelling is de microfactory, waarvoor Wolkat het textiel levert. Na inzameling en sortering op kleur en kwaliteit, verwijdert het bedrijf ritsen, labels en knopen. Het textiel dat overblijft, wordt gerecycled tot nieuwe stof en krijgt vervolgens in de microfactory een nieuw leven als fashion item.

Deel jouw duurzaam modeontwerp

Heb jij altijd al een keer onderdeel uit willen maken van een tentoonstelling in het TextielMuseum en droom je ervan dat mensen jouw duurzaam ontwerp dragen? Het TextielMuseum biedt in samenwerking met BANK15 deze unieke kans. Deelnemers aan de ontwerpwedstrijd sturen uiterlijk 30 mei 2021 hun ontwerp, concept met motivatie (max. 300 woorden) en drie foto’s van het prototype in (op een model gedragen). Na sluiting beoordeelt de jury alle inzendingen en wordt op 11 juni de shortlist van vijf geselecteerde makers bekendgemaakt. Nadat de jury met deze vijf makers in gesprek is gegaan, volgt op basis hiervan op 1 juli de aankondiging van de twee definitieve winnaars. Meer informatie over de Design Contest, de aanleverspecificaties en het aanmelden is te vinden op de website textielmuseum.nl/designcontest2021.

Makers van de toekomst

In samenwerking met BANK15 schrijft het TextielMuseum deze ontwerpwedstrijd uit, waarmee beide organisaties zich richten tot creatieve makers en opkomend talent. Fenne Verhoeven, projectleider bij BANK15: ‘We geven binnen ons label Art of Innovate kunst- en designtalent de mogelijkheid een bijdrage te leveren aan maatschappelijke vraagstukken. We bieden hen de ruimte om binnen de creatieve sector te experimenteren en te ontwikkelen. Deze Design Contest voor het TextielMuseum over duurzame kleding sluit daar naadloos op aan. We bouwen voort op onze gezamenlijke visie op innovatie en creativiteit en geven daarin ruimte aan de makers van de toekomst.’

Over het TextielMuseum en BANK15

Het TextielMuseum is een dynamisch en creatief museum in bedrijf, gevestigd in een voormalige textielfabriek in Tilburg. Het is de enige plek ter wereld waar design, kunst, mode, erfgoed én innovatie op het gebied van textiel samenkomen. Met zijn activiteiten wil het TextielMuseum een wezenlijke bijdrage leveren aan het besef dat de zorg voor een schonere, rechtvaardige wereld een collectieve verantwoordelijkheid is. Want, hoe meer inzicht er komt in de totstandkoming van textiel, hoe groter de waardering zal zijn voor vakmanschap, creativiteit, duurzaamheid en innovatie. Het TextielMuseum nodigt makers, bedrijven en bezoekers actief uit om samen maatschappelijke thema’s rond textiel te blijven verkennen.

BANK15 is een human development agency. Makers en young professionals tekenen de toekomst en geven er karakter aan, maar ruimte om te groeien en te experimenteren is er vaak niet. BANK15 gelooft dat mensen een eerlijke kans moeten krijgen om naar een rendabel karakter te kunnen groeien. De organisatie ontwikkelt kansen voor makers en young professionals om te experimenteren, en meer mensen mee te laten doen in de maatschappij. BANK15 brengt balans tussen business en social impact en doet dit samen met bedrijven, merken, organisaties, instellingen en gemeenten.