Ontwerp je eigen designer knitwear in het TextielMuseum

10 Juni 2020

Altijd al een keer in de schoenen willen staan van een designer? In het TextielMuseum in Tilburg kan het binnenkort. Of ja, schoenen – sokken eigenlijk. Want op de nieuwe state-of-the-art breimachine kun je vanaf 26 september 2020 je eigen gepersonaliseerde designer sokken en sjaals laten breien. Hiermee biedt het TextielMuseum bezoekers de kans aan de slag te gaan in het TextielLab: het volledig uitgeruste ontwikkelcentrum waar menig bekende ontwerper kind aan huis is.

Vanaf 1 september a.s. kan er een plek gereserveerd worden om sokken (€20,-) of een sjaal (€120,-) te ontwerpen via de website textielmuseum.nl.

In samenwerking met Bertjan Pot
Voor de aftrap van deze nieuwe activiteit, die de naam Design Studio draagt, werkt het museum samen met Nederlandse productontwerper Bertjan Pot. Samen met het TextielMuseum ontwikkelde hij een digitale applicatie waarmee bezoekers in het museum hun eigen items ontwerpen met als centrale thema ‘kleur’. Een creatief proces dat ook nog eens helemaal Corona proof is.
Bertjan Pot: ‘Eén kleur is geen kleur. Voor mij gaat het pas over kleur als kleuren gaan mengen en elkaar contrasteren. Dit proberen we nu op deze innovatieve breimachine ook te doen. Het basis ontwerp van de sok en sjaal is simpel en uiteindelijk draait alles om kleur.’

Design Studio
De Design Studio krijgt een vaste plek in het museum en bestaat uit drie verschillende ruimtes. In elke ruimte komt een andere fase van het designproces aan bod: inspiratie, ontwerpen en productie. In de eerste ruimte verken je de wereld van topontwerper Bertjan Pot, die je uitnodigt aan de slag te gaan met een set ontwerpprincipes. Vervolgens bepaal je in de ontwerpruimte je design door te spelen met kleuren. Je vertaalt je ideeën naar een digitaal ontwerp op een van de werkstations. Dit ontwerp wordt verstuurd naar de breimachine, die live een volledig paar sokken bij elkaar breit. Inclusief je eigen bedachte tekst erop. Een unieke ervaring om hier met je neus bovenop te staan. Je krijgt jouw sokken ingepakt direct mee naar huis. Of een sjaal –die je krijgt opgestuurd-, want die kun je bij de Design Studio ook laten breien. Beiden een perfect cadeau aan jezelf of voor iemand anders.
Nu nog relevanter dan ooit, de Design Studio heeft het vizier gericht op de toekomst van fashion: fashion on demand, lokaal produceren zonder restafval en gebruik van duurzame garens. Kortom: geen overproductie en echt sustainable.

Directeur TextielMuseum Errol van de Werdt:
‘Wij geloven in het principe “Wat ik hoor vergeet ik, wat ik zie onthoud ik, maar wat ik doe begrijp ik”. Het maakproces van mode en textiel is tegenwoordig vaak onzichtbaar en vindt plaats in fabrieken ver weg. We willen het maakproces graag weer inzichtelijk maken. Juist in deze tijd van overproductie zijn er nadelige gevolgen voor mens en natuur door de manier waarop textiel tot stand komt. Daarnaast krijg je in de Design Studio een bijzondere ervaring, je kruipt in de huid van de maker en ontwerpt je eigen textiel in de vorm van sokken of een sjaal.
Mensen verwonderen met de eindeloze mogelijkheden van textiel is iets wat we de komende jaren nog meer willen gaan doen.’

Mede mogelijk gemaakt
Design Studio is mede mogelijk gemaakt door BankGiro Loterij, Fonds 21, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Provincie Noord-Brabant, Gemeente Tilburg en onze partner digital agency Vruchtvlees.

Bezoeker word maker
Uniek aan het TextielMuseum is dat bezoekers naast de tentoonstellingen en presentaties in het TextielLab live kunnen zien hoe textiel wordt ontwikkeld. Hier werken gerenommeerde makers zoals modeontwerper Jan Taminiau, de ontwerpers van Studio Job en architectenbureau OMA (Rem Koolhaas). Het museum wil naast de professionals ook de bezoeker de mogelijkheid bieden hoge kwaliteit designproducten te maken in het lab. In 2017 won het TextielMuseum de BankGiro Loterij Museumprijs. Naast de titel ‘Museum van het Jaar 2017’ ontving het museum een bedrag van €100.000, waardoor het museum deze droom nu werkelijkheid kan maken.

Reserveren
Iedereen die aan de slag wil in de Design Studio kan vooraf een tijdslot reserveren via de website van het TextielMuseum. Dit is mogelijk vanaf 1 september a.s.

Bertjan Pot
Voor deze eerste editie nodigt Bertjan Pot museumbezoekers uit aan de slag te gaan met het principe van kleur in textiel. Bertjan Pot werd bekend met zijn lampen ‘Random Light’ en ’Stairway to Heaven’ en de stoel ‘Random Chair’. Hij exposeerde onder meer in Museum Boijmans Van Beuningen en zijn werk maakt onderdeel uit van de collectie van MoMa New York. Bertjan Pot vindt inspiratie voor zijn werk in de wereld om hem heen. In het experimenteren met nieuwe materialen of technologieën ontdekt hij originele nieuwe toepassingen die leiden tot innovatieve ontwerpen. Dit was voor het TextielMuseum dan ook de reden om hem te vragen om als eerste ontwerper voor de Design Studio aan de slag te gaan.