Koningin Máxima brengt bezoek aan TextielMuseum in het kader van het maakproces van de nieuwe gordijnen Paleis Huis ten Bosch

30 Juni 2022

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft donderdag 30 juni in het TextielMuseum in Tilburg een werkbezoek gebracht in het kader van het maakproces van de nieuwe gordijnen voor de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch. Het TextielLab, de professionele werkplaats van het TextielMuseum, maakt de nieuwe gordijnen. Handwerkgroepen uit heel het land en Koningin Máxima vervaardigen een gedeelte van het borduurwerk. In het borduurproject staan ambacht, machinaal borduren, de verbindende waarde van samenwerken en het delen van verhalen en kennis centraal.

Hare Majesteit Koningin Máxima bekijkt samen met machinaal borduurexpert Frank de Wind een proef van de nieuwe gordijnen voor Paleis Huis ten Bosch, foto: Benjamin Arthur in opdracht van het TextielMuseum

Directeur Errol van de Werdt: “Als TextielMuseum zijn we ontzettend vereerd dat we onze kennis, expertise en netwerk mogen inzetten voor het maken van dit nieuwe culturele erfgoed. Het is heel bijzonder om samen te mogen werken met zo veel, buitengewoon betrokken mensen: het Rijksvastgoedbedrijf en de Dienst van het Koninklijk Huis als opdrachtgevers, de ontwerpers en technische experts uit onze eigen werkplaats, ruim 150 borduurliefhebbers uit het hele land en natuurlijk Hare Majesteit Koningin Máxima zelf. Een uniek project, door vele handen gedragen!”

Vakmanschap en de kracht van de verbinding

Eerst sprak Koningin Máxima in het borduuratelier van het TextielLab over het machinale borduurproces. Er werd onder meer gesproken over hoe het ontwerp van de gordijnen naar een machinaal patroon vertaald is, de kwaliteitscontrole en de uitdagingen in het maakproces. Aansluitend kon Koningin Máxima zelf zien hoe het machinaal borduren van de nieuwe gordijnen in zijn werk gaat. Vervolgens lag de focus op het handmatig borduren. Ruim honderdvijftig handwerkliefhebbers uit diverse borduurgroepen, handwerkclubs, verenigingen, sociale werkplaatsen en leerwerkplekken uit heel het land borduren mee aan de gordijnen.

Na een gesprek over de begeleiding van de handwerkgroepen, de borduurtechniek en het maakproces van de motieven waar de handwerkers mee werken, sloot Koningin Máxima aan bij diverse handwerkers om samen met hen te borduren. Ook sprak zij met de handwerkers over de verbindende waarde van samen handwerken zijn en de uitwisseling van kennis over het ambacht.

Tentoonstelling ‘Koninklijk borduren: verhalen en vakmanschap

Voordat de nieuwe gordijnen naar de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch gaan, zij ze – naast de historische gordijnen die de inspiratie vormden – te zien het TextielMuseum. De tentoonstelling ‘Koninklijk borduren: verhalen en vakmanschap’ loopt van 1 december 2022 tot en met 29 mei 2023. De expositie toont het veelzijdige maakproces van de nieuwe gordijnen, belicht het vakmanschap en de verhalen die ontstaan wanneer samen wordt geborduurd.

Klik hier voor het persbericht over de tentoonstelling ‘Koninklijk borduren – verhalen en vakmanschap’.