Op 9 en 10 april opent de nieuwe expo Kleurstof met een kleurrijk Familieweekend voor jong en oud!

17 Maart 2022

Textiel is overal en bijna altijd geverfd. Hoe krijgt een spijkerbroek kleur? Kun je kleuren ruiken? Welke kleur maakt zeewier? Wist je dat de mooiste kleur rood gemaakt wordt van een klein schildluisje? Zo krijgen bijvoorbeeld roze koeken hun kleur. In het TextielMuseum krijg je antwoord op al deze vragen in de tentoonstelling ‘Kleurstof’ die van 9 april t/m 13 november 2022 te zien is. Ontdek via het speciale familiespel waar de kleur in ons textiel vandaan komt en hoe het geverfd is. Op 9 en 10 april opent de expo met een kleurrijk Familieweekend voor jong en oud.

Campagnebeeld ‘Kleurstof’, foto: Raw Color

Kleurrijk Familieweekend op zaterdag 9 en zondag 10 april

Speciaal voor de opening organiseert het museum op zaterdag 9 en zondag 10 april een Familieweekend waarin jong en oud kleuren kunnen ruiken, horen en proeven. Daarnaast zijn er deze dagen gratis workshops en kindercolleges. Zo ontdek je met welke planten en bloemen je kunt verven en draai je met gekleurd garen je eigen sleutelhanger. Tijdens de speciale kindercolleges leer je bovendien van een echte professor wat kleur nou eigenlijk is. Bekijk hier het volledige programma van het Familieweekend.

Familiespel: Zintuigen in actie

De tentoonstelling ‘Kleurstof’ laat zien hoe er in verschillende landen en tijden textiel werd gekleurd. Naast opvallende gekleurde objecten en kunstwerken, komen kleuren tot leven in een speciaal familiespel waarbij je niet alleen kijkt, maar ook luistert, voelt, proeft en ruikt door het volgen van het kleurenspoor. Zo ontdek je dat er tegenwoordig zelfs met bacteriën geverfd kan worden en hoe ze vroeger verfden met planten. Natuurlijk is het mooi dat we kleur in onze kleding en meubels hebben, maar is al dat kleuren van textiel wel goed voor de wereld? Het kost bijvoorbeeld heel veel water om textiel te verven. En wat is nou beter, natuurlijke kleurstoffen of kunstmatige kleurstoffen? Wil je hier meer over weten? Bezoek ‘Kleurstof’ samen met je hele familie in het TextielMuseum.

De tentoonstelling ‘Kleurstof’ komt tot stand dankzij de structurele ondersteuning van Provincie Noord-Brabant, Gemeente Tilburg en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Verfplantentuin wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van het TextielMuseum.