TextielMuseum toont levendige toekomst textiel en technologie in ‘Is it alive?’

28 Juli 2023

'Is it alive?' 14 oktober 2023 - 7 april 2024

Het trilt, zindert, ritselt, knispert, ademt en zwaait heen en weer. Tijdens de belevingstentoonstelling ‘Is it alive?’ toont het TextielMuseum in Tilburg ruimtelijke textiele installaties die door middel van technologie tot leven komen. Centraal staat de nieuwe en nooit eerder getoonde installatie ‘I am Storm’ van DRIFT waar een twintigtal levensgrote sprieten als door een windvlaag in beweging komen. Daarnaast is onder andere ‘levende architectuur’ van de Canadese kunstenaar en architect Philip Beesley/Living Architecture Systems Group (LASG), en een geactiveerde look van de Nederlandse modeontwerper Iris van Herpen te zien. De tentoonstelling belicht ook het maakproces waarin duidelijk wordt dat de kunstenaars tevens uitvinders van innovatieve toepassingen zijn.


Video: Jip Mus

Kunst, natuur, technologie en textiel

De textiele installaties in ‘Is it alive?’ zijn ontstaan uit een fascinatie voor natuurlijke processen. Hoe komt iets tot leven? Wanneer ervaren we iets als ‘levend’? Tijdens ‘Is it alive?’ toont het TextielMuseum het onderzoek van kunstenaars en ontwerpers die technologie gebruiken om processen en bewegingen uit de natuur te reproduceren. De getoonde werken belichten de rol van textiel in deze zoektocht met innovatieve ruimtelijke installaties als resultaat. Kunstenaars maken gebruik van de typische eigenschappen van textiel; zachtheid, bijzondere structuren en flexibiliteit, toegepast in innovatieve installaties. In ‘Is it alive?’ komt het allemaal samen: innovatie, textiel, technologie en kunst, geïnspireerd op het leven zelf.

Per zaal wordt de bezoeker ondergedompeld in een ander ruimtelijk kunstwerk. In de eerste zaal ontdek je ‘I am Storm’, een installatie van DRIFT dat een resultaat is van onderzoek naar het ontwikkelen van zelfdragende constructies van geweven stof. In een volgende ruimte is een co-creatie van de Canadese Philip Beesley/LASG en Nederlandse modeontwerper Iris van Herpen te zien. Een lichtprojectie en beweging brengt het ensemble van Iris van Herpen tot leven. Daarnaast is ‘Poietic Veil Tilburg’ te zien, een tweede co-creatieproject van Beesley/LASG, ditmaal met studenten van de TU Delft. Deze futuristische installatie – speciaal doorontwikkeld voor deze tentoonstelling – zweeft in de ruimte en is het resultaat van een diepgaand onderzoek naar een toekomstige architectuur die eigenschappen heeft van het leven zelf. De installatie heeft een kantachtige structuur en trilt, zindert en communiceert met de bezoeker. In de opvolgende zalen zijn, naast de speciaal voor deze tentoonstelling uitgebreide en geactiveerde ‘Nebula and the soft Machine’ uit 2016 van Tanja Smeets, twee interactieve werken van Bart Hess uit de serie ‘STIMULUS cord reflexes’ (2016) te zien. Beide werken zijn gemaakt in het TextielLab en bewegen als reactie op de bezoeker.

“If you really look very closely to everything around us, how things in nature are constructed, it’s so complicated and so well done and also so logical, then you really wonder if nature is not the high-tech part in our world.” Lonneke Gordijn, DRIFT.

‘I am Storm’ van DRIFT

In 2021 startte het TextielLab, de professionele werkplaats van het museum, een eigen Research & Development (R&D) programma. Hiermee initieert het langlopende onderzoekstrajecten in samenwerking met kunstenaars en designers over de toepassing van nieuwe materialen en technieken. DRIFT heeft in het kader van een R&D programma onderzoek gedaan naar geweven staande structuren die met behulp van technologie tot leven komen. Het resultaat van dit onderzoek is de installatie ‘I am Storm’. De installatie bestaat uit een twintigtal meer dan levensgrote sprieten die bewegen. De bezoeker wandelt er doorheen en krijgt het gevoel de wind te zijn die de sprieten doet bewegen. Kunstenaars Lonneke Gordijn en Ralph Nauta vormen samen DRIFT en staan bekend om hun esthetische en poëtische werk waarbij ze zich sterk laten inspireren door natuurlijke vormen en gedragingen.

De tentoonstelling ‘Is it alive?’ komt tot stand dankzij de structurele ondersteuning van Provincie Noord-Brabant, Gemeente Tilburg, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Incidentele ondersteuning kwam van Fonds 21, het Prins Bernard Cultuurfonds, Stichting Zabawas. Ten slotte is het TextielMuseum de samenwerkingspartner TU Delft zeer erkentelijk voor de bijdrage aan de totstandkoming van de tentoonstelling.