Samenwerking Efteling en TextielMuseum resulteert in sprookjesachtige theedoeken: nu te koop

1 Juni 2022

De Efteling viert haar 70-jarige jubileum met een exclusieve serie theedoeken, geïnspireerd op het Sprookjesbos uit Kaatsheuvel. Voor de ontwikkeling van deze bijzondere theedoeken werden de specialisten van het TextielMuseum in Tilburg in de arm genomen. Enerzijds voor hun kennis op gebied van het ontwerpen van damast en anderzijds voor de productie in het TextielLab, de gespecialiseerde werkplaats van het museum. De samenwerking tussen de twee Brabantse bedrijven resulteert in een serie sprookjesachtige theedoeken, vanaf deze week te koop in de Efteling-souvenirwinkel ‘In den Ouden Marskramer’.

Hoofd TextielLab Hebe Verstappen: “Ik ben bijzonder trots op deze samenwerking. Twee Brabantse bedrijven waar toewijding, creativiteit en vakmanschap hoog in het vaandel staan. In het TextielLab kunnen ontwerpers vanaf de draad textiel maken; geen wonder dat het Efteling ontwerpteam voor het TextielLab kiest.”

Samenwerking

Het TextielMuseum en de Efteling werkten al eerder met succes samen. Carla de Kroon van het Kostuumatelier: “Stoffen die ik voor de Efteling nodig heb, kan ik niet altijd kopen. Maar in het TextielMuseum kunnen ze precies zo gemaakt worden als wij willen, met specifieke kleuren of patronen of speciale eigenschappen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de jurken van Assepoester of verschillende items voor de parkshow Raveleijn.”

Het ontwerpproces

Voor het ontwerpen van het tafelgoed nam conservator van het TextielMuseum Sjouk Hoitsma de Efteling-ontwerpers mee in de weeftechniek van damast: “Ik heb ontwerper Jasper Douenburg verschillende ontwerpen uit de toonaangevende collectie van het museum laten zien. Aan de hand van deze voorbeelden kon ik de principes van het damast ontwerpen en de techniek weven goed overbrengen. De inspiratie die onze collectie heeft geboden is duidelijk terug te zien in het uiteindelijke ontwerp. Je voelt dat het geworteld is in een eeuwenoude techniek en in de traditie dat damast van vroeger uit werd ontworpen en geweven voor feestelijke gelegenheden.”

Grafisch ontwerper Jasper Douenburg: “In het museum heb ik gezien hoe damast wordt gemaakt, waardoor ik mijn ontwerp voor het tafellinnen kon perfectioneren. In damast worden patronen vaak herhaald en is de natuur een klassiek thema. Daar spelen we met onze lijn op in, maar we geven het wel een frisse twist. Het is een modern ontwerp met een klassiek gevoel dat past bij het Sprookjesbos en ons 70-jarig jubileum.”

Blik achter de schermen

De serie theedoeken maakt onderdeel uit van een bredere collectie keukentextiel ter ere van het jubileum. Het ontwerp- en maakproces van deze collectie, bestaande uit een tafellaken, tafelloper en servetten, is in het TextielMuseum t/m 16 januari 2023 te zien in de presentatie ‘Damast design’.

De drie theedoeken in de kleuren groen met wit, blauw met wit en oranje met wit zijn voor €20,- te koop in de Efteling-souvenirwinkel ‘In den Ouden Marskramer’.